Samengesmolten arbeidershuisjes leiden tot woning die baadt in licht

Samengesmolten arbeidershuisjes leiden tot woning die baadt in licht

In het midden van de jaren ’80 werden twee kleine arbeiderswoningen in de Rabotwijk met elkaar verbonden tot één huis. Deze woning kreeg echter nooit de kwaliteiten van één groot huis, maar behield daarentegen de problemen van beide negentiende-eeuwse huisjes. De eigenaar van de samengesmolten woning trok uiteindelijk naar het Brusselse bruno vanbesien architects om het huis terug een logische opbouw te geven.

woning T&A, Gent

Ondanks het feit dat de bouwheer bij aanvang uitging van een beperkt programma en enkel nood had aan een nieuw en goed geïsoleerd dak en daarbij ook wat extra woonruimte wenste te creëren, werd al snel duidelijk dat er meer zou moeten gebeuren om de schizofrene woning logisch in te delen. Enkel een globale aanpak zou de onpraktische gevolgen van de onoordeelkundige verbouwing uit het verleden teniet doen. Daarom werd er gekozen voor een grondige herstructurering van de woning met een bijzondere aandacht voor ecologie en duurzaamheid.

woning-t&a-brunovanbesien-6

De voorgevel werd volledig behouden. Achteraan maakten de niet-kwalitatieve bijgebouwen die doorheen de jaren aansluiting bij de woning hadden gevonden plaats voor een een veel minder diepe aanbouw van twee verdiepingen hoog, opgetrokken in houtskeletbouw bekleed met larikshout.

woning T&A, Gent

woning T&A, Gent

Dit nieuwe volume biedt een aantal onmiskenbare voordelen. Zo komt er meer beschikbare ruimte op het gelijkvloers voor de leefruimte en keuken, krijgt de badkamer op de verdieping de nodige privacy en een terras, en ontstaat er contact tussen het bureau en de leefruimte die beiden meer bij de tuin worden betrokken. En hoewel de woning westelijk is georiënteerd en er dus in de living geen rechtstreeks zonlicht binnenvalt, slaagt de aanbouw er in om dit via een raam aan de zijkant, de zuidkant, toch te doen.

woning-t&a-brunovanbesien-7

woning-t&a-brunovanbesien-8

Een tweede betekenisvolle ingreep bestaat uit het deels openwerken van de trap. Ook werden er ramen naar de badkamers gemaakt waardoor de trap, midden in de woning, in het licht baadt en een echt knooppunt in de woning wordt.

woning T&A, Gent

woning-t&a-brunovanbesien-9

Zo slaagt het ontwerp erin om van dit voorheen zo krappe huisjescomplex een ecologisch bewuste eengezinswoning te maken waarin vier slaapkamers vaak met verrassende plafonds, twee badkamers als ontmoetingsplekken voor de bewoners, een bureau en ruime woonvertrekken op een natuurlijke manier hun plaats vinden.

woning-t&a-brunovanbesien-10

Op 20 november 2014 geeft Bruno Vanbesien in Gent een lezing geven over zijn werk, een aanrader voor wie meer te weten wil komen over zijn werk. Meer info daarover hier.

woning-t&a-brunovanbesien-plannen

woning-t&a-brunovanbesien-snedes

Tekst: Fréderic Louis & Bruno Vanbesien / Foto’s: bruno vanbesien architects