Fris en hedendaags dakvolume met een exclusief uitzicht

Fris en hedendaags dakvolume met een exclusief uitzicht

Terwijl je geniet van het zonnetje op de Graslei was het je misschien al opgevallen, maar aan de overkant van de Leie, ligt een residentieel complex met misschien wel het mooiste zicht op Gent. Een historisch waardevol pand werd er door Vincent Van Duysen grondig gerenoveerd. Van op straat echter enkel te herkennen aan het hedendaagse, doch subtiele, nieuwe dakvolume.

korenlei_vincentvanduysenarch_koenvandammearchphot-1419

In overleg met de Dienst Stedenbouw en de Dienst Monumentenzorg en Architectuur werd geopteerd om de zone van het hoofdvolume aan de Korenlei te behouden omwille van de waardevolle ornamenten in zowel de gevel als het interieur. De achterzijde en het bestaande dakvolume werden echter wel volledig vernieuwd.

De belangrijkste architecturale elementen – het zadeldak en de schouwvolumes – kregen in de voorgevel een afwerking in natuursteen. Deze blauwe hardsteen zorgt voor een neutrale kleur waardoor het dakvolume van op de Graslei minder uitdrukkelijk aanwezig is. De hedendaagse natuursteen afwerking suggereert op een subtiele manier de nieuwe functie van het nieuwe dakvolume. Het schuine dak in natuursteen werd opgevat als een schil met open voegen waaronder de effectieve waterdichting zit.

_KVD1505_korenlei_vincentvanduysen

Het meer gesloten dakvolume kreeg op de vierde verdieping een grote asymmetrische dakkapel die half in het dakvolume werd geschoven, waardoor er aan de voorzijde ook nog een klein terras ontstaat. Op de verdieping eronder, achter de attiek, werd het dak over de volledige breedte ingesneden om zo voldoende licht en lucht te voorzien voor deze bouwlaag. Deze insnijding is echter van op straatniveau niet zichtbaar omwille van de attiek boven de dakgoot.

korenlei_vincentvanduysenarch_koenvandammearchphot-1434

korenlei_vincentvanduysenarch_koenvandammearchphot-1443_bw

De bestaande bovenliggende gesloten attiek werd vervangen door een attiek met hedendaagse uitstraling bestaande uit verticale platen in witte natuursteen met een diepte van ongeveer 30cm. Dit maakt het mogelijk om de achterliggende verdieping voldoende licht en zicht te garanderen zonder afbreuk te doen aan de originele klassieke gevelopbouw.

2009_KI RESIDENTIAL COMPLEX GHENT_KVD_ (3)

Aan de achterzijde kreeg de nieuwe baksteenachtergevel een klassieke gevelverdeling zonder ornament waarboven een hedendaagse uitbreiding de dakniveaus op niveau +3 en +4 aangeeft. Het zijn twee boven elkaar gelegen dakuitbouwen met volledige gevelbreedte. De gekaleide baksteengevel van het hoofdvolume werd op die manier beëindigd met een kroonlijst waarboven het glazen volume verwijst naar de architectuur van de Parijse atelierramen of dakramen.

Het buitenschrijnwerk van de hedendaagse delen werd opgevat in gedetailleerde stalen schrijnwerk, waar de voor- en achtergevel van het hoofdvolume met de kleinere klassieke raamdeling houten buitenschrijnwerk kregen naar oud model.

korenlei_vincentvanduysenarch_koenvandammearchphot-1497_bw

_KVD1501_korenlei_vincentvanduysenarch_koenvandammearchphot

KI RESIDENTIAL COMPLEX_GHENT_elevations

KI RESIDENTIAL COMPLEX_GHENT_plans

KI RESIDENTIAL COMPLEX_GHENT_section

Bron- en planmateriaal: Vincent Van Duysen Architects / Foto’s: Koen Van Damme