Een vertrouwd en ongewoon huis

Een vertrouwd en ongewoon huis

Dit project aan het Casinoplein is volgens Buyse Seghers Architecten een pleidooi voor hedendaagse architectuur die tegelijk vertrouwd en ongewoon kan zijn. “We zochten voor dit huis in eerste instantie oplossingen voor het programma en de wensen van de bouwheer waarbij we de potenties van de site volop benutten. We willen een zekere luchtigheid, mooi licht en welbepaalde zichten creëren maar tegelijk beheerste ruimte brengen, met juiste verhoudingen en een zekere rust. Wat nieuw is moet voor ons bovendien niet altijd contrasteren met wat aanwezig is. Integendeel bouwen we vaak verder op de geschiedenis en het gevoel van een plek.”

Het pand aan het Casinoplein in de jaren ’60. Foto © Inventaris Onroerend Erfgoed.

Het Casinoplein in Gent is een rechthoekig plein dat zich laat kenmerken door platanen en waardevolle pleinwanden. Tegenovergestelde gevels staan er op een afstand van elkaar en de tussenliggende kruinen zorgen op de verdieping voor een groen uitzicht.

Aan de zuidzijde van het plein staat een smalle stadswoning, die in het verleden deel uitmaakte van een breder geheel en doorheen de tijd ingrijpend gewijzigd werden. In 1949 werd in de voorgevel van deze woning een poort met achterliggende garage voorzien. Met aan de pleinzijde een beperkte binnenbreedte van zo’n vier meter, bleef er op het gelijkvloers amper ruimte over.

Foto © Frederik Vercruysse / Buyse Seghers Architecten.

Foto © Frederik Vercruysse / Buyse Seghers Architecten.

De opdracht omvatte een verbouwing met aandacht voor privacy en lichtinval maar evenzeer de afweging om de bestaande geleding in de voorgevel te behouden, te herstellen of om een nieuwe tekening aan het plein toe te voegen.

003

Foto © Frederik Vercruysse / Buyse Seghers Architecten.

Een plan werd door de architecten Bram Seghers en Inge Buyse bedacht waarbij de potenties van de site maximaal worden benut. Een garage is binnen de huidige wetgeving, bij een geringe gevelbreedte, niet meer vergunbaar. Het was een uitgangspunt om deze tweede ingang, als achterdeur, en de achterliggende garage, als polyvalente ruimte, te behouden en te integreren in een nieuw gevelbeeld.

Een hoog bovenlicht op het gelijkvloers brengt licht diep in de woning, geeft de polyvalente ruimte kwaliteiten en zorgt voor proportie in de voorgevel.

Een insprong langs de perceelgrens gaf in het oude huis plaats aan een steile trap. Door enkele optreden te voorzien in de inkomhal en het eigenlijke gelijkvloers op te tillen, kon een toegankelijke trap worden getekend voor diezelfde nis.

012

Foto © Frederik Vercruysse / Buyse Seghers Architecten.

De nieuwe traphal krijgt door het verhoogde niveau en het bovenlicht zicht op de bomen van het Casinoplein en vormt een overgang naar de ‘master bedroom’ aan de achterzijde van het huis. Een terras en brede treden verbinden het niveau van de slaapsuite opnieuw met het niveau van een ommuurde tuin.

013

Foto © Frederik Vercruysse / Buyse Seghers Architecten.

Een leefruimte op de eerste verdieping biedt ‘zicht’ aan de pleinzijde en ‘zon’ aan de tuinzijde. Een balkon aan de voorgevel opent de zitruimte naar de kruinen op het Casinoplein en een terras aan de achterzijde richt de eetruimte naar het zuiden.

006

007

009

010

Foto’s © Frederik Vercruysse / Buyse Seghers Architecten.

Het bestaande trappenhuis wordt vervangen door een ‘trappenkast’ waardoor de leefruimte eenzelfde breedte kan aanhouden over de diepte van het huis. De vroegere achtergevel verdeelt met een boogvormige opening de leefruimte en puntspiegelt de ramen in de nieuwe voor- en achtergevel.

Op de bovenliggende niveaus bevinden zich de gastenkamers en een badkamer.

008

015

Foto’s © Frederik Vercruysse / Buyse Seghers Architecten.

De smalle voorgevel is met kalk gepleisterd en past zich met zijn regelmatige openingen in binnen de waardevolle pleinwanden. De gevel en het schrijnwerk onder het balkon zijn als een hoge plint gelakt in een vaalgroene tint. Het balkon is in ter plaatse gestort beton en voorzien van een balustrade in messing.

004

Foto © Frederik Vercruysse / Buyse Seghers Architecten.

We created this small town house on an old square in the centre of Ghent. The potentials of the tiny building plot are fully put to use in a design that combines the history of a place with contemporary living. The house is fair and square, old and new, equally conventional as unusual.

Bram Seghers & Inge Buyse.

‘Old square new house’ wordt ook gepubliceerd in de oktober 2016 uitgave van Architectural Digest Germany.

PLAN 0

PLAN +1

SNEDE A

SNEDE B

Tekst & planmateriaal: Buyse Seghers Architecten / Oude foto: Inventaris Onroerend Erfgoed / Foto’s: Frederik Vercruysse