Stadswoning met kristalgevel vormt lichtbaken in rosse buurt

Stadswoning met kristalgevel vormt lichtbaken in rosse buurt

De jonge Gentse architect Miass Sys vormde in samenwerking met architect Steven Vandenborre een bestaande garage in de rosse buurt van Gent om tot een compacte stadswoning. Door de stapeling van enkele glazen volumes, wordt de woning een waar lichtbaken voor de straat.

De garage is omgevormd tot een solide sokkel, waarop Miass drie glazen volumes stapelt. De glazen façade krijgt op elke verdieping een andere knik, wat de gevel een speels en open karakter bezorgt. Door de uitgepuurde glazen gevel ontstaat een subtiel spel van licht, weerspiegeling en transparantie. Het verlijmen van de glasplaten maakt de profielen van de schuiframen onzichtbaar, wat de woning haar unieke, kristalachtige uitstraling geeft.

mss426

Een doorlopende traphal die langs de contouren van de woning slingert, verbindt de opeengestapelde kamers. Het hoogtepunt van de ‘promenade architecturale’ is het zonnige dakterras met zicht op de historische skyline van Gent.

mss314

mias-sys-steven-vandenborre-architecten-tim-van-de-velde-abeel-house-4

Het interieur is afgewerkt met warme materialen als hout en koper, die contrasteren met de witte muren en glazen gevel. De doorgedreven isolatie in dakvlakken en gemene muren, die grenzen aan onverwarmde ruimtes en vloeren, en het gebruik van een lucht-water warmtepomp in combinatie met vloerverwarming op lage temperatuur beperken de ecologische voetafdruk.

Grondplannen woning.

Projectnaam: Abeel
Locatie: Abeelstraat, 9000 Gent
Opdrachtgever: Sys – Goderis
Architect: MiASS Architectuur
Start werken: 2013
Einde werken: 2014
Aannemers: Allaert Aluminium, Liquidfloors, Woodstoxx, Glascentrale, Studio Kobalt
Studiebureau: LIME
Samenwerking: BVBA Architect Steven Vandenborre

Tekst: Fréderic Louis & MiASS Architectuur / Planmateriaal: MiASS Architectuur / Foto’s: Tim Van de Velde