Verbouwing met een hoog rockabilly- en garagegehalte (+ weggeefactie!)

Verbouwing met een hoog rockabilly- en garagegehalte (+ weggeefactie!)

De eigenaar van deze rijwoning wou verbouwen en nam hiervoor contact op met het Gentse architectenbureau Atelier Vens Vanbelle. De bouwheer had een beperkt budget en houdt van unieke sferen, dus werd er hier maximaal op ingezet. Het resultaat is een woning met een hoog garage- en rockabillygehalte.

Het bijgebouw van deze woning was in slechte staat en werd volledig gesloopt. Hoewel de woning kleiner werd, voelt deze een pak ruimer aan dan voorheen. De tuinoppervlakte is aanzienlijk vergroot door de sloop, en door het gelijkvloers op een open manier in te richten, ontstaat er een zeer luchtig leefniveau.

De gelijkvloerse verdieping ademt de sfeer van een garage of werkplaats. De materialen en de inrichting geven de indruk dat het pand er altijd zo heeft uitgezien.

Het open gelijkvloers werd op een subtiele manier onderverdeeld in afzonderlijke zones. Tussen de inkom en de keuken werd een groot houten meubel gebouwd, waar de vestiaire, toilet, keuken, bergruimte … in voorzien werden. De keuken zelf ligt een paar treden hoger dan de rest van de ruimte.

De achtergevel werd op het gelijkvloers volledig opengebroken en werd vervangen door een grote sectionaalpoort. Dit versterkt de garagesfeer, en in open toestand wordt de intieme ruimte plots zeer open en luchtig, en lijkt het alsof je in de tuin zit.

Aan de straatzijde werd een vide gemaakt naar de zitruimte op de eerste verdieping. Hier werd ook een nieuwe trap voorzien in geroest staal. De oude trap werd verwijderd en boven het trapgat werd een glasplaat gelegd. De plafonds werden zwart geschilderd, en alle technieken werden in opbouw voorzien. De kleuren van de verschillende leidingen, en de tekening die ze maken op het plafond, versterken opnieuw de garagesfeer.

Op de eerste verdieping werden de zitruimte en de badkamer heringericht. Deze laatste ruimte werd aan de ene kant volledig in het zwart gebouwd, aan de andere zijde in witte polyester.

In de tuin werd een overdekt terras gebouwd. Deze constructie werd eenvoudig vorm gegeven en doet denken aan de constructie van een tankstation. Hierdoor wordt de sfeer van de woning ook doorgetrokken in de tuin, en door zijn inplanting definieert dit overdekt terras ook de volledige tuinzone.

Om dit project in beeld te brengen werden foto’s genomen die doen denken aan de Pirelli-kalenders. De foto’s benadrukken de sfeer van het project en leggen niet enkel de focus op de architectuur maar evenzeer op de mensen in het gebouw. Van de fotoreeks werd een kalender gemaakt, waardoor de cirkel rond is.

We kregen hier bij Gentcement ook de kans om enkele van onze lezers te belonen met deze kalender. We geven maar liefst 10 exemplaren weg! Kans maken kan door onderstaand formulier in te vullen, dit tot vrijdagavond 30 december, 23u59. Veel succes!

Tekst: Atelier Vens Vanbelle & Fréderic Louis / Foto’s: Christophe Vander Eecken