De keuken als centrale plek in de woning

Architectuur: noAarchitecten
Fotografie: Kristien Daem

Na de beknopte wens van de bouwheer, ontwierp het Brusselse architectenbureau noAarchitecten een aanbouw aan deze Gentse rijwoning: een nieuwe bron van daglicht en een grote bruikbare patioruimte.

De opdracht liet zich eenvoudig formuleren. Een journalist had omwille van zijn grote liefde voor het koken een groot gietijzeren AGA-fornuis gekocht. Hij wenste hier rond een keuken te bouwen, terwijl er eveneens een nieuwe badkamer in de uitbreiding diende te worden opgenomen.

De klassieke Vlaamse achterbouw met keuken werd volledig afgebroken en vervangen door een nieuw volume.

De keuken situeert zich niet direct aansluitend op de achterzijde van de rijwoning, maar achter in de tuin. Op deze manier wordt de volledige oppervlakte van het kleine perceel voelbaar én bruikbaar. Een buitenkamer wordt opgenomen in de opeenvolging van ruimtes. Een maximale lichttoetreding in bestaande en nieuwe ruimtes wordt gerealiseerd.

De badkamer sluit aan op het bestaande huis en geniet van zicht op de buitenruimte. Een bad wordt in de grond verzonken, een houten plateau erbovenop maakt het bruikbaar als open douche. De verbinding tussen de woning en de keuken wordt ingericht met een bibliotheekkast en kleine werktafel.

Het eenlagige volume wordt uitgevoerd als een continue beweging van hellende dakvlakken met verschillende nokhoogtes. Het materiaalgebruik is rigide: geschilderd metselwerk voor de wanden, leisteen voor de vloer, geschilderde multiplex voor de plafonds. Het schrijnwerk wordt uitgevoerd in natuurlijk vergrijzend hout. De opengaande delen worden in verschillende kleuren geschilderd. Twee schuiframen laten toe de hoek keuken-tuin volledig te openen.

Bron- en planmateriaal: noAarchitecten / Foto’s: Kristien Daem