Nieuwe stek voor natuur- en jeugdvereniging in de Bourgoyen

Alle foto’s © Dennis De Smet.

Architectuur: De Smet Vermeulen architecten
Studiebureau: Bast Architects & Engineers
Opdrachtgever: Natuurpunt Gent vzw en JNM vzw
Ontwerp & uitvoering: 2012-2016
Fotografie: Dennis De Smet

Twee Gentse verenigingen delen een nieuwe huisvesting, op de rand van het uitgestrekt meersengebied. Eén van de verenigingen staat in voor natuurbeheer, de andere is een jeugdbeweging. Dit gevarieerd programma was de aanzet voor het ontwerp van het Gentse De Smet Vermeulen architecten.

De bouwgrond aan de Bourgoyen-Ossemeersen en een groot deel van het bouwbudget komt van de lokale overheid. De rest wordt bijgedragen door vrijwilligers, onder de vorm van sponsoring of van hulp bij het bouwen van het nieuwe passiefgebouw. Het metselwerk in gerecupereerde baksteen werd uitgevoerd door de leerlingen van een tewerkstellingsprogramma. De houten gevelbekleding, een groot deel van de binnenafwerking, de technische installatie en de omgevingsaanleg werden door de toekomstige gebruikers zelf uitgevoerd. De boomstam die de nok steunt is door hen uitgezocht en geprepareerd.

Het nieuwe gebouw, met passende naam “De Stek”, doet dienst als kantoor, schuur en clubhuis. Het is een pleisterplaats na escapades in de natuur. Het vat post tussen twee grootschalige buren: een regionaal natuurcentrum en een sporthal. Om er de verhardingen en ondergrondse leidingen van te kunnen gebruiken, staat het nieuwe gebouw er zo dicht mogelijk tegenaan.

Een hoogtesprong in het terrein geeft aanleiding tot een split-level in het kantoor. Hieronder biedt de bakstenen sokkel plaats aan een gereedschapskot. De beeldbepalende poort, het kleurenschema en de compacte vorm evoceren een boerderijtje, dat zich beter thuis voelt in de nieuwe natuur dan de nabijgelegen suburbane huizen. Het antwoord van het architectenbureau op de respectievelijk onverschillige en educatieve toonzetting van sporthal en natuurcentrum is huiselijkheid: op dit erf ontbrak een huis.