Oase van rust in een landschap van daken

OOA - Dakterras van penthouse

Architectuur: Office O architects
Fotografie: Tim Van de Velde

Mensen hebben soms problemen met verandering. Want verandering vraagt moeite. Je moet jouw vertrouwde buurt opnieuw leren kennen. Het beïnvloedt de mens in zijn leven van alledag. Dit flatgebouw uit de jaren ’50 vraagt niet veel moeite, ondanks zijn grote makeover.

Het gebouw bevindt zich op de Predikherenlei, tussen de Sint-Michielsbrug en de Dille en Kamille in de Hoornstraat, recht in het historisch centrum. Het is sinds kort gerenoveerd en uitgebreid zonder daarbij de oorspronkelijke architectuur aan te tasten, mede dankzij nauw overleg met Monumentenzorg.

De verweerde betonnen gevelpanelen kregen een specifieke witte tint, terwijl ook de inkom en de andere gemeenschappelijke delen onder handen werden genomen. Daarnaast werd het bestaande dakappartement uitgebouwd tot een volwaardig penthouse. Het flatgebouw refereert naar de modernistische pakketbootstijl uit het interbellum en krijgt nu na al die jaren een kapitein aan het roer.

OOA - Terras met zicht op Leie en Ajuinlei

OOA - Terras met zicht op Leie en Sint-Michielshelling

Het dakappartement is een oase van rust in een landschap van daken. Door het terugspringen van de bovenste bouwlaag, verschuift deze als het ware naar de achtergrond en kan het appartement harmonisch integreren in het straatbeeld. Het verhoogt het wooncomfort van de bewoners en mogelijks het humeur van de toevallige passant.

Een witte balustrade in het verlengde van de gevel omheint de penthouse. Opgebouwd uit caissons van geperforeerd staal, zorgt deze nieuwe kroonlijst van het gebouw voor de nodige privacy. Voor de meest indrukwekkende zichten, zoals op de Leie en de Sint-Michielshelling, werd een stalen frame met glazen invulling voorzien. Op die manier kan je zowel van op het terras als vanuit de living van de Gentse levendigheid genieten.

Het appartement zelf kan opgevat worden als een grote open ruimte, gevuld met zorgvuldig gekozen functionele volumes. De ruimtes corresponderen onderling met elkaar zonder daarbij hun intieme karakter te verliezen. Opmerkelijk daarbij is de verticale luifel aan de voorzijde van het gebouw. Het voorziet de grote glaspartijen en leefruimtes van de nodige schaduw maar weerkaatst eveneens de ochtendzon tot in de keuken.

De meest indrukwekkende ruimte van het penthouse is de slaapkamer aan de achterzijde van het gebouw. De kamer heeft een aanpalend terras met een verrassende keienondergrond en rode bakstenen muur. De stalen buitendouche geeft je het gevoel dat alles mag en alles kan. Je waant je als het ware de burgemeester van Gent. Die zich buiten ongegeneerd kan wassen, genietend van het prachtig uitzicht over zijn stad, zonder dat iemand het ziet.

Kortom, je krijgt er, zoals de winkel eronder zelf zegt, goesting om in te wonen.

Tekst: Julie De Smedt / Bronmateriaal: OOA