Een multifunctionele woning met oog op de toekomst

Architectuur: VOLT architecten
Ontwerp en uitvoering:  2010-2012
Fotografie: Tom Janssens

Op een restkavel in Sint-Amandsberg, langsheen de drukke spoorweg Gent-Antwerpen, bouwde VOLT architecten een woning voor een nieuw samengesteld gezin. Eén woning, of moeten we zeggen: twee? Op vraag van de bouwheer werd een plaats gecreëerd waar de twee gezinnen in harmonie kunnen samenleven, maar ook hun eigenheid kunnen behouden.

De nieuwbouwwoning werd opgetrokken op een relatief klein perceel en binnen een beperkte oppervlakte van 200 vierkante meter. Toch kan het absoluut geen kleine woning worden genoemd, want er is ruimte voor maar liefst zes slaapkamers, twee keukens, twee badkamers, twee leefruimtes, een muziekkamer en een werkplaats om aan bromfietsen te sleutelen. Op deze manier kon worden voldaan aan de vraag van de bouwheer om een woning te creëren op maat van hun nieuw samengesteld gezin. Het biedt hen enerzijds de mogelijkheid om samen te leven als één grote groep, maar anderzijds ook om zich af te zonderen wanneer nodig.

De circulatieruimtes in de woning hebben één voor één ook een functioneel karakter meegekregen. Zo gebruikt men de inkom niet alleen om gasten te ontvangen, maar doet deze ook dienst als toegang tot de slaapkamer en is tevens de muziekkamer. Daarnaast biedt de achterdeur toegang tot een berging waarin ook de trap verwerkt zit naar de bovenste woning. De gang die daar de vijf slaapkamers verbindt, doet op zijn beurt dienst als tweede keuken en studeerkamer. Het gaat echter nog verder: de – zuidgerichte – voortuin wordt gebruikt als moestuin, de oprit – aan de oostzijde van de woning – als ochtendterras en de doorgang naar de tuin wordt een houtstapelplaats en overdekte inkom.

De leefruimte op het gelijkvloers keert af van de drukke spoorweg, richting zij- en achtertuin, terwijl de leefruimte op de verdieping zich net expliciet richt op het spektakel van de spoorweg en het weidelandschap achter de spoorwegtalud.

Los van het feit dat deze woning praktisch is opgebouwd, is deze ook zeer toekomstgericht ontwikkeld. Zo bevinden zich op het gelijkvloers niet alleen de leefruimte, maar ook de slaapkamers van de ouders, samen met een sanitaire ruimte. Ook bij de bovenruimtes werd het toekomstgericht denken toegepast, waardoor alle binnenwanden aanpasbaar zijn. Dit geeft hen de mogelijkheid om flexibel om te springen met onverwachte gezinssituaties of om deze ruimtes later te verhuren. Doordat alle binnenwanden verwijderbaar zijn op termijn, lijkt de dakstructuur op het eerste zicht overgedimensioneerd, terwijl het dan weer voor een groot stuk het karakter van de ruimte bepaalt.

In de tuin van de woning is ook een tuinhuis voorzien dat tevens de werkplaats is om aan moto’s te werken. Door gebruik te maken van een luifel, is dit volume verbonden met de woning zelf. Nergens is het perceel afgebakend door een omheining.  Dit heeft als resultaat dat de tuin overgaat in een stukje restnatuur gelegen naast de woning. De tuin is hiervoor afgeboord met wildgroei, wat ervoor zorgt dat de bewoners niet alleen de grootste tuin hebben, maar ook het mooiste zicht.

Een functionele woning, flexibel opgevat, compact, maar met een open ingesteldheid.

Tekst: Peter Van de Sijpe