Kantoorgebouw ‘Keizer Karel’ wijkt voor nieuw wooncomplex

Terwijl nieuws over de toekomst van het RTT-gebouw/Belgacomtoren uitblijft, was er al een tijdje bekend dat het – even modernistische, maar aangenamere – kantoorgebouw ernaast de sloop wacht in 2014.

Het gebouw met de naam ‘Keizer Karel’ werd al jaren gebruikt door de Vlaamse diensten voor Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu, maar vanaf volgend jaar verhuizen alle administraties naar het nieuwe Vlaams Administratief Centrum aan station Gent-Sint-Pieters, de Lovelingtoren. Voor de eigenaars komt zo’n 8.780 m² aan vloeroppervlakte leeg te staan vanaf volgend jaar.

En dat zou waarschijnlijk een tijdje geduurd hebben. Zo’n grote oppervlaktes raken steeds moeilijker en moeilijker verhuurd. De omgeving staat ook al jaren onder druk door de vele openbare werken uitgevoerd in functie van de heropenlegging van de Nederschelde.

Filip De Poorter van projectontwikkelaar Alides – de vastgoedafdeling van de Gentse familiale groep Maes en eigenaar van het gebouw – erkent zelf dat ze de veranderingen in de omgeving gewaar worden en daarom kiezen voor een herbestemming.

Het is een zeer mooie en tegelijk zeer moeilijke ligging. Je moet al die straten, ook de achterliggende Frans Ackermanstraat, verenigen. We wilden op die plek ook een duidelijk statement maken tegenover de lelijke Belgacomtoren. Straks wordt de Reep opengegooid en er is de herinrichting van de Oude Beestenmarkt. De buurt verandert vlug.

Uit een groot aantal inzendingen van geïnteresseerde architectenbureau’s werden vijf ideeën uitgekozen om verder uit te werken tot een ontwerp. Zeker het vermelden waard vinden wij het voorstel van JDS Architects, aangezien het op een speelse wijze refereert naar het ‘schakelaar’-patroon op de achterbouw van de RTT-toren.

Uiteindelijk koos de jury het ontwerp van het Nederlandse Jo Coenen Architects, die samenwerkte met Luijten/Smeulders Architecten. Coenen was van 2000 tot 2004 Nederlands Rijksbouwmeester. Hij ontwierp een gebouw dat bestaat uit twee delen, verbonden door een centraal volume.

Het eerste deel, langs de Keizer Karelstraat, krijgt de naam Residentie “Jan Van Eyck” en bestaat uit een appartementsgebouw van zeven verdiepingen waarin de gevel het ritme volgt van de naastgelegen gebouwen. Op de hoek van de straat komt er een ‘hoofdvolume’ die gericht is naar de stad en het kruispunt en het hoogste deel wordt van de facade.

Het tweede deel in de Gebroeders van Eyckstraat en Frans Ackermanstraat, met de naam residentie “Hubert Van Eyck”, is op dezelfde manier ontworpen maar doordat de schaal van de omliggende gebouwen een pak kleiner is in deze straat, gaat de gevel een smaller ritme vertonen.

De naam Keizer Karel verdwijnt dus samen met de kantoorfunctie van de site.

Zoals algemeen bekend is kan ‘de mooiste’ niet altijd winnen in architectuurwedstrijden. Toch mogen we hier op zich blij zijn met de herbestemming van deze toplocatie.

Bronnen: Het Nieuwsblad & alides.be / Illustraties: Jo Coenen Architects & JDS / Foto’s: in.frame

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.