Bomen op de Korenmarkt: welles / nietes

Bomen op de Korenmarkt: welles / nietes

De laatste weken staat de Korenmarkt weer volop in de kijker. Ook al is het vernieuwde stadsplein al een tijdje afgewerkt, toch ontbreken nog steeds de twee grote kunstwerken, waarvan de sokkels reeds lange tijd voorlopig dienst doen als zitbank. Maar ook nu komt terug een andere vraag de kop op steken. Waarom geen bomen?

Momenteel is er nochtans groen genoeg op de Korenmarkt. Palmbomen, struikjes en ander exotische planten palmen reeds maanden de terrassen van de restaurants en café’s op de Korenmarkt in. Maar dit alles zorgt voor een enorm chaotisch en onverzorgde indruk op één van Gent zijn belangrijkste pleinen, waardoor het Gentse stadsbestuur enkele ontwerpsvoorstellen zal laten uitwerken voor het plaatsen van bomen op de Korenmarkt, die daarna zullen worden voorgelegd aan de architecten van het plein.

Filip Watteeuw (Groen!), Schepen van Openbare Werken:

Als we groen op de Korenmarkt inbrengen – als! – dan kunnen we in 2014 of 2015 overgaan tot bomen planten. Het voorstel zal alvast de nodige subtiliteit moeten hebben. Het zal geen bos worden. Maar light-groen (plantenbakken) is op dit plein minder aangewezen.

De huidige Korenmarkt maakte deel uit van het grotere KoBra-project, naar het ontwerp van Robbrecht & Daem en Marie-José Van Hée. Maar zij zijn niet meteen overtuigd van de nieuwe plannen. Het ontwerp voor alle pleinen in het KoBra-project waren zorgvuldig uitgewerkt zodat ze op elkaar inspelen, met variaties in pleinen met groen-accenten en zonder. Dit ontwerp volgde uit grondig historisch onderzoek. De Korenmarkt is steeds een plein geweest zonder bomen en hun visie blijft dan ook dat bomen gewoonweg niet op de Korenmarkt passen.

Schermafbeelding 2013-09-17 om 22.09.17

Ook andere politiekers waren tegen het idee van bomen op de Korenmarkt. Zowel Tom Balthazar (Schepen van Wonen) als SP.A-gemeenteraadsleden Guy Reynebeau en Sven Taeldeman lieten duidelijk blijken dat de Korenmarkt niet de plek was voor meer stedelijk groen. Het laatste woord is dus zeker nog niet gevallen, hopelijk worden in de loop van de komende maanden de ontwerpsvoorstellen publiekelijk gemaakt.

Ondertussen wachten we ook nog steeds op de twee grote kunstwerken van Ann Veronica Janssens en Ayse Erkmem, die elk een zuil mogen ontwerpen die op twee grote, ronde sokkels komen midden op de Korenmarkt. Deze sokkels liggen er ondertussen al een tijdje en worden momenteel gebruikt als zitbank. De zuilen mogen maar liefst 24 meter hoog worden en Stad Gent heeft er een budget voor vrij gemaakt van 350 000 euro. In het najaar zouden de voorontwerpen af moeten zijn zodat men in 2014 kan beginnen met de realisatie van de twee kunstwerken.

Bron: De Gentenaar / Foto’s: Marc Careel & Google