Verticale tuinen in de Burggravenlaan

Verticale tuinen in de Burggravenlaan

De oude meubelfabriek De Taeye aan de Burggravenlaan, in de nabijheid van het Sint-Pietersstation, werd onlangs in opdracht van Upgrade Estate omgebouwd tot een modern woon- en kantorencomplex. Het reconversieproject ‘Citadel Apart’, ontworpen door het Gentse architectuurbureau a154, creëerde zo 41 woonentiteiten, 800 m² kantoorruimte en 52 parkeerplaatsen.

08-27-BURGGRAVENLAAN-I9J9Toen de meubelfabriek nog volop actief was, werd quasi het volledige bouwblok stelselmatig dichtgebouwd. Om de site terug leefbaar te maken, was een chirurgische sloop van niet-waardevolle gebouwen noodzakelijk. Door deze uitzuivering ontstond er een kwalitatieve leef- en woonomgeving in het midden van de stad.

Aan de straatzijde bevinden zich de de voormalige kantoren en directeurswoning van de meubelfabriek. Het ene pand in mooi gedetailleerde baksteenarchitectuur en dragend staalskelet, het andere in geschilderd pleisterwerk. Beide gebouwen werden gerenoveerd met respect voor het historisch karakter ervan en worden geflankeerd door een nieuw volume, gesitueerd boven de doorrit naar het achterliggend terrein en de parkeerloods.

Deze rij van gesloten bebouwing wordt deels ingevuld als kantoren, deels als appartementen. Het nieuwe volume boven de doorrit wordt zoveel als mogelijk gesloten gehouden, vanuit het oogpunt van de interne slaapkamers. Zowel de beide gevels van het nieuwe bouwvolume als de achtergevel van het baksteengebouw worden vorm gegeven als verticale tuinen.

Het bestaande, langwerpige gebouw op het binnengebied werd intern ontdaan van alle niet-dragende scheidingswanden. De twee bestaande traptorens aan de beide uiteinden worden hergebruikt en aangevuld door een nieuwe binnentrap met bijhorende lift, uitgevend in de centrale inkomhal. In de gemeenschappelijke delen van het gebouw werd de bestaande betonstructuur zoveel als mogelijk zichtbaar gehouden als verwijzing naar het industriële verleden.

De voormalige loods werd gesloopt maar de contouren zijn nog steeds visueel zichtbaar door een stalen structuur die de parkeerloods vormt voor de inwoners.

Bron, oude foto & illustraties: a154 / Foto’s: Fréderic Louis