Frisse wind door de voormalige spinnerij en weverij ‘De Porre’

Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf Sogent is de laatste jaren bezig met de renovatie en reconversie van de voormalige spinnerij en weverij ‘De Porre’ in de wijk Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge, tussen de Jules De Saint-Genoisstraat, Peter Benoitlaan en de woonbuurt Tuinwijk Ter Heide. 

de-porre-6

In 1907 richtte Ernest De Porre de katoenweverij op in de wijk in Gentbrugge, zo’n 20 jaar later volgde de spinnerij. De fabriek kende zijn hoogtepunt in 1937 toen er 476 personen werkten. De Porre was vooral gekend voor de kwaliteit van haar flanellen lakens en bereikte in de jaren ’60 haar hoogtepunt met een export naar zowat 25 landen waaronder zelfs Australië. In 1980 ging de fabriek echter failliet en twee jaar later kocht Stad Gent het fabriekscomplex. De verschillende loodsen en ruimtes werden vervolgens gebruikt door verschillende groepen zoals de brandweer, een seniorenclub, een jeugdhuis, het MIAT, de dekenij, het Rode Kruis en carnavalverenigingen.

In de loop van 2008 en 2009 verhuisden de meeste groepen waardoor de ruimtes weer leeg kwamen te staan en werden de gebouwen systematisch en selectief gesloopt.

Op de voormalige industriële site wordt in opdracht van de Stad Gent ruimte voorzien voor groen, wonen en enkele publieke functies. Het nieuwe wijkpark van circa 1 hectare zal via verschillende ingangen toegankelijk zijn. De uitbreiding van de basisschool De Sportschool en de bouw van het nieuwe Wijkcentrum De Porre behoren ook tot het project.

Er werd voor gekozen om waardevolle delen van het oude fabriekscomplex te recupereren, herstellen en integreren in het nieuwe wijkpark. Daarom werd de sloop van de loodsen selectief en in verschillende fases uitgevoerd. Zo werden oude fabrieksmuren gerestaureerd als tuinmuren en ook de koeltoren, stoomturbine en kasseiweg werden als herkenningspunt bewaard.

de-porre-sportschool-7

De Sportschool

Via een open prijsvraag duidde Sogent het Gentse architectenbureau Nero aan voor de re-organisatie en uitbreiding van de Sportschool. Het ontwerp resulteerde in een speelse nieuwbouw die grenst aan de Jules de Saint-Genoisstraat en het nieuwe park. De school kreeg een nieuwe refter en ondersteunende ruimten, extra klaslokalen en een toegankelijk administratief gedeelte. De hoofdtoegang van de school werd verplaatst naar de zijkant van het park, in de nieuwe uitbreiding. Dit creëerde meer ruimte, meer overzichtelijke speelplaatsen en bracht de school visueel in contact met het nieuwe wijkpark.

Het ontwerp onderscheidt drie volumes met 2 ingesloten buitenruimtes met maximaal zicht naar het nieuwe park. Deze drie volumes zorgen voor een opdeling in de drie leeftijdsgroepen: de kleuterschool aan de straatgevel,de peutertuin en het dagverblijf in het middengedeelte en de lagere school met de sporthal.

Loodrecht op de volumes werd de nieuwe uitbreiding en de luifel gerealiseerd. De luifel werkt als organiserend element die de volumes verbindt en het mogelijk maakt om overdekt te circuleren tussen de verschillende onderdelen van de Sportschool.

De luifel creëert een aantal zones op de speelplaatsen van de school. Deze krijgen elk een eigen sfeer door een karakteristieke materialisatie die samenhangt met de kleur en maatvoering van de gevelpanelen. Dit zorgt voor een nuancering van verschillende zones en een daaraan gekoppeld gebruik.

de-porre-wijkcentrum-1

Wijkcentrum De Porre

Naast de koeltoren werd de voormalige loods van de spinnerij gerenoveerd en uitgebreid tot polyvalent wijkcentrum met een netto vloeroppervlakte van 350 m². Het wijkcentrum, naar het ontwerp van aNNo-architecten, In-tense en architect F. Velghe, omvat publiek sanitair voor het park, een polyvalente ruimte met mobiele petanquebanen, een polyvalente zaal met een cafetaria, een keuken, een kantoorruimte, een biljartzaal en de nodige technische ruimten en bergingen. Wijkbewoners, jeugd en senioren kunnen hier intensief gebruik van maken.

de-porre-wijkpark-10

Wijkpark De Porre

De aanleg van het nieuwe wijkpark De Porre is bijna afgerond (enkel nog het gras moet er door komen en enkele afwerkingen). De parkruimte werd ontworpen door het Buro Voor Vrije Ruimte en Vandriessche Architecten. Het werd ingedeeld op basis van enkele gerestaureerde fabrieksmuren. Deze muren geven vorm aan een polyvalent sportveld, de speelzones, de klimmuur, de graszones, de zitbanken,…

Als contrast met de gerestaureerde bakstenen fabrieksmuren, werd er geopteerd voor paden in beton. Het centrale middenplein wordt een wisselwerking tussen gras- en betonvlakken. Er wordt een sportterrein aangelegd waarbij enkele gradins en treden tegenaan een te behouden muur geplaatst worden. Tevens wordt er een boomgaard met rustpunten ingericht en er komt een vijver met aansluitend een wadi.


Grotere kaart weergeven

Bronnen: SoGent & Nero / Foto’s: Fréderic Louis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.