Gentse nominaties voor Belgische Prijs voor Architectuur 2013

In juni kwam de internationale vakjury van de Belgische Prijs voor Architectuur samen in Brussel voor de nominaties van 2013, reeds de 10e editie. De leden van de jury bleken aangenaam verrast te zijn van het hoge ontwerpniveau van het voorbije jaar en hebben uiteindelijk 21 projecten genomineerd.

In de categorie ‘eengezinswoningen’ werd NU Architectuuratelier geselecteerd voor de realisatie van de woning in de Bomastraat. De woning werd gerealiseerd tussen de muren van een oud industrieel pand. De oude bakstenen smidse en schrijnwerkerij werd de basis voor het ontwerp. Delen van de sheddaken en betonvloeren werden behouden, andere werden verwijderd.

De woning, een hout- en staalskeletbouw met rationele structuur en leesbare materiaalopbouw, snijdt het perceel doormidden. Het resultaat is een zuidgericht balkvormig volume die de confrontatie absorbeert tussen twee complementaire buitenruimtes: de ommuurde tuin en het atelier.

De nieuwbouwappartementen in de Gewad, dichtbij het Gravensteen, van Atelier Vens Vanbelle werd geselecteerd in de categorie ‘groepswoningbouw’. Vier appartementen werden inventief rond een centrale patio gewikkeld, waardoor de vier appartementen onder, over en door elkaar lopen. Het gebouw kwam op de locatie van een voormalige kledijwinkel die was uitgebrand. Van de bestaande structuren werd enkel de achtergevel behouden, zodat op de centrale binnenkoer de originele afmetingen van het gebouw zichtbaar blijven. Een grote, hellende spiegel weerkaatst het daglicht tot diep in de patio.

In de categorie ‘niet-residentieel privésector’ werden architecten de vylder vinck taillieu genomineerd voor hun ontwerp van de winkel Twiggy. In 2009 moest de winkel verhuizen voor het Vrijdagmarkt-project en trok naar het voormalige lokaal van de Open VLD in de Notarisstraat. Het oude, 19e eeuwse herenhuis biedt plaats aan 350 vierkante meter winkelruimte en kantoren, verdeeld over drie verdiepingen. De originele staat van het gebouw werd zoveel mogelijk behouden om de pracht van het interieur te doen herleven. De oude, houten trap voldeed niet aan de brandweernormen, waardoor een nieuwe trap werd voorzien in een deel nieuwbouw, als het ware een spiegeling van de bestaande ruimtes van het herenhuis.

Voor de categorie ‘publieke ruimte’ waren er twee nominaties: de herinrichting van de grindbakken nabij Dok Noord door Sarah Melsens en Roberta Gigante, een van de ontwerpers en kunstenaars van het designcollectief Rotor, en de herinrichting van het Gentse centrum met de Korenmarkt en Stadshal, door Robbrecht en Daem architecten in samenwerking met Marie-José Van Hee architecten.

De voormalige industriële grindbakken werden met zeer beperkte ingrepen heringericht tot de recreatieve buitenruimte USE ME. De ruimtelijke kwaliteiten van de plek werden gemaximaliseerd en een nieuwe identiteit werd gecreëerd.

De herinrichting van de Gentse centrumpleinen, misschien beter bekend onder het KoBra-project, doet wellicht wel meer dan een belletje rinkelen. Al meer dan een jaar werd het uitvoerig besproken in de media met voor- en tegenstanders, want onder andere de Stadshal op het Emile Braunplein zorgde voor heel wat ophef. De zwaar bekritiseerde Stadshal won echter onlangs de Prijs Bouwmeester 2013.

De herinrichting voegt nieuwe en onverwachte elementen aan de verstoorde geschiedenis toe. Het heraangelegde Emile Braunplein is een open uitnodiging aan de inwoners van Gent.

A+ zorgt zoals jaarlijks voor de officiële catalogus met alle geselecteerden, genomineerden en laureaten en zal in de speciale december-editie zitten.

Op dinsdag 10 december worden de uiteindelijke prijzen uitgedeeld in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) in Brussel. De internationale juryleden waren Emanuel Christ (Christ & Gantenbein, Basel), Shelley McNamara (Grafton Architects, Dublin) en de Belgische architecten Oscar Rommens (import.export Architecture), Oana Bogdan (Bogdan & Van Broeck Architects) en Luc Dutilleux (Artau).

Bronnen: FABNU Architectuuratelier, Architizer, Europaconcorsi / Foto’s: Stijn Bollaert, Atelier Vens Vanbelle, Filip Dujardin, Tim Van de Velde
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.