Open Oproep: OO2701 Gent – Leopoldskazerne

In november raakte bekend dat de provincie Oost-Vlaanderen dan toch niet ging blijven vertoeven in het Urbis-complex aan de Zuid maar het gebouw wou verkopen, om te kunnen verhuizen naar de Leopoldskazerne aan de rand van het Citadelpark en de Gentse stadsring. De Vlaams Bouwmeester lanceert daar nu een Open Oproep (OO 2701 Gent) voor, een volledige studie- en ontwerpopdracht voor de integratie van het nieuw Provinciehuis Oost-Vlaanderen binnen de Leopoldskazerne.

VB-OO27-GENT-310
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert
© Stijn Bollaert

Momenteel zijn alle provinciale diensten verspreid over 7 gebouwen in de Gentse binnenstad. Het provinciebestuur wil de diensten centraliseren en waren dus al een tijdje op zoek naar een nieuwe locatie om de vele diensten te huisvesten.

De provincie Oost-Vlaanderen wil de Leopoldskazerne voor 13,7 miljoen euro kopen van Defensie, de huidige eigenaar. Om het nieuwe Provinciehuis te verwezenlijken, is er wel nog eens 62 miljoen euro nodig voor de reconversie van de kazerne, 5 miljoen euro voor een nieuwe ondergrondse parking en 1,35 miljoen euro aan ereloon en schadevergoedingen aan het architectenbureau Nero, dat al meer dan een jaar bezig is met de verbouwing van het Urbis-complex. Om dit alles te kunnen betalen, verkoopt de provincie al haar eigendommen in Gent, waaronder het Urbis-complex en een hele verdieping van de parking Zuid die de provincie momenteel afhuurt.

VB-OO27-GENT-276
© Stijn Bollaert
VB-OO27-GENT-128
© Stijn Bollaert

De Leopoldskazerne heeft een boeiende geschiedenis achter de rug. Gebouwd rond 1900 in eclectische stijl, is het gelegen op één van de hoogste punten van Gent. Met de dikke muren, kantelen, hoektorens en schietgaten lijkt het complex op een versterkte burcht. Maar een groot deel van het gebouw heeft niets meer met het leger te maken. Zo heeft het Hoger Instituut voor Schone Kunsten er zijn intrek genomen met ateliers voor beeldende kunstenaars en  repetitieruimtes voor muzikanten. 

Het gebouwencomplex is omsloten door 5 straten: de Gaspar de Craeyerstraat, waar de huidige hoofdinkom is gesitueerd, de Kattenberg, de Kunstlaan, de Charles De Kerckhovelaan en Eeckhout. De totale site heeft een oppervlakte van 2,4 hectare en is opgebouwd rond een groot centraal plein, begrensd door 4 grote blokken met 4 bouwlagen. Het geheel wordt omsloten door een smalle laagbouw van één bouwlaag die een gesloten grens vormt met de omliggende straten.

VB-OO27-GENT-304
© Stijn Bollaert
VB-OO27-GENT-297
© Stijn Bollaert

Het complex grenst aan een beschermd stadsgezicht, is opgenomen op de inventaris bouwkundig erfgoed maar is wel niet beschermd als monument, wat heel wat mogelijkheden biedt voor de architecten voor het ontwerpen van het nieuwe Provinciehuis.

Naast de diverse administratieve diensten zijn ook het politieke luik (provincieraad, deputatie,…), het publieke luik (publieksgerichte dienstverlening, vergaderzalen,…) en het logistieke luik (uitleendienst, archief, depotruimte, parking,…) te integreren. In totaal bedraagt de oppervlaktebehoefte voor de provincie zo’n 30 000 vierkante meter. 

VB-OO27-GENT-263
© Stijn Bollaert
VB-OO27-GENT-158
© Stijn Bollaert

Voor het nieuwe ontwerp mikt de Vlaams Bouwmeester op de centralisatie van beleid en alle provinciale diensten met het oog op kostenbesparende effecten, in een doordacht functioneel geheel met ‘provinciale’ uitstraling en identiteit, binnen een globale architecturale en stedenbouwkundige sitebenadering en, misschien wel het belangrijkste aspect, met aandacht voor dialoog tussen historische context en (ver)nieuwbouw inclusief implementatie van maximaal mogelijke duurzaamheidsaspecten.

Het geselecteerde ontwerpbureau voor het nieuwe Provinciehuis mogen we verwachten tegen half oktober 2015.


Bekijk grotere kaart

Bronnen: Vlaams Bouwmeester & De Gentenaar / Foto’s: Stijn Bollaert

1 reply on “ Open Oproep: OO2701 Gent – Leopoldskazerne ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.