Achter de schermen: De Krook

Achter de schermen: De Krook

Je kan er echt niet meer naast kijken nu. Na onze vorige werf-update over de betonnen monolieten, groeien de verdiepingen van de nieuwe bibliotheek elke week hoger. Gentcement zal vanaf nu af en toe een kijkje gaan nemen achter de schermen, want er gebeurt zoveel meer dan dat wat er vanaf de straatkant te zien is.

Deze week werd een van de eerste grote overkragingen aan de noordzijde van de bibliotheek geplaatst. Deze overkragingen zullen samen met de belevingsplatforms de vormgeving van het gebouw bepalen.

ADH 2014-09-25 Krook-003

Deze ingewikkelde Meccano-constructie is enkel maar mogelijk door een goed gecoördineerde wisselwerking tussen de aannemer(s). Afwisselend wordt er aan de ene zijde staal gemonteerd terwijl aan de andere kant de predallen worden gelegd.

ADH 2014-09-25 Krook-005

Op deze manier slagen ze erin om per maand één verdieping volledig af te werken. Tegen december zou men zo aan de vierde verdieping moeten geraken als alles volgens schema verloopt.

ADH 2014-09-25 Krook-004

Aan de oostzijde van het gebouw komt een grote en lange fietshelling die van op pleinhoogte naar de kelder met de fietsenstallingen loopt. Deze zigzaggende helling wordt gedeeltelijk overdekt door de uitkragingen van het gebouw in de gevel.

ADH 2014-09-25 Krook-006

De stalen kolommen en balken vormen de belangrijkste structuur van het gebouw Zowel de balken als de kolommen zijn volledig met beton gevuld waardoor deze brandbestendig worden. Een nano-coating is de een afwerkingslaag die het roest moet tegen gaan, waardoor het staal wel zijn natuurlijke blanke look toont.

ADH 2014-09-25 Krook-007

Alle kolommen en balken zijn op maat gemaakt in een werkplaats. Door het gebruik van atypische formaten en secties, nam de flexibiliteit toe naar het structureel vormgeven van het gebouw.

ADH 2014-09-25 Krook-008

Ook de eerste aanzet voor de verbinding met het Wintercircus staat klaar. Hier zal een voetgangersbrug zorgen voor een doorsteek naar het nog te renoveren Wintercircus en zal een van de verschillende hoofdtoegangen ervan zijn.

ADH 2014-09-25 Krook-010

Een kijkje in een van de drie betonnen kernen. Hierin komen de liften, noodtrappen en een boekenlift, die uiteindelijk veel kleiner is geworden dan oorspronkelijk voorzien.

ADH 2014-09-25 Krook-011

Een van de grote trappenpartijen met gewone treden en hogere zittreden heeft reeds vorm gekregen, zodat al duidelijk begint te worden in welke ruimtelijke omgeving je hier je boek gaat kunnen lezen.

ADH 2014-09-25 Krook-012

ADH 2014-09-25 Krook-013

ADH 2014-09-25 Krook-014

In de gevel begint ook zichtbaar te worden op welke hoogte alle aluminium lamellen gaan komen, die de horizontaliteit van het gebouw moeten benadrukken zoals in de eerste conceptbeelden te zien was.

ADH 2014-09-25 Krook-015

De 30 centimeter brede, aluminium lamellen worden voorzien van elektrische vogelwering en met hier en daar LED-strips, waardoor de gevel plaatselijk kan oplichten en de horizontaliteit van het gebouw wordt geaccentueerd.

ADH 2014-09-25 Krook-016

ADH 2014-09-25 Krook-019

Eén van de grootste vides van het gebouw. In deze vide werd deze week een grote stalen trap gemonteerd, gebaseerd op het conceptbeeld van het wedstrijdontwerp.

ADH 2014-09-25 Krook-020

Het is ook nu reeds duidelijk dat de betonnen sokkels beeldbepalend zullen zijn. Het beton wordt aan de buitenzijden bloot gelaten waardoor de houten texturen van de glijbekisting zichtbaar blijven. De kanten tussen de sokkels zelf worden bekleed met een stalen beplating.

ADH 2014-09-25 Krook-021

De westzijde van het gebouw is relatief smal en zal vooral dienstdoen als circulatieweg. Hier stapt men uit de lift om vervolgens tussen de betonnen kernen te glippen en in de bibliotheekruimte aan de oostzijde te belanden.

ADH 2014-09-25 Krook-023

De deuropeningen lijken nu ook nog hoog te liggen, maar bovenop de betonnen druklaag komt een verhoogde vloer van 48 centimeter waarin alle ventilatie wordt geplaatst voor het onderliggende verdiep. Zo is er een minimaal verlaagd plafond (12 centimeter) nodig en blijven de stalen balken goed zichtbaar.

ADH 2014-09-25 Krook-025

ADH 2014-09-25 Krook-027

ADH 2014-09-25 Krook-028

ADH 2014-09-25 Krook-029

ADH 2014-09-25 Krook-030

We krijgen ook een mock-up te zien van het toekomstig gevelmateriaal. Aan de buitenkant wordt er gewerkt met aluminium schrijnwerk, terwijl aan de binnenkant alles van staal is. De vloer zal gelijklopen met de onderkant van de ramen en de onderkant van het verlaagd plafond zodat de verdiepingshoge ramen een maximum aan daglicht laten binnenvallen.

ADH 2014-09-25 Krook-031

Vanaf december begint men met het plaatsen van de gevel zodat tegen half 2015 het gebouw volledig winddicht is.

ADH 2014-09-25 Krook-001

Aan de zuidkant van het plein wordt er ondertussen ook volop verder gewerkt. Deze nieuwbouw zal naast een fietsenstalling en publiek sanitair ook meerdere appartementen bevatten, maar zal ook een uitbreiding zijn op de reeds bestaande apotheek en soepwinkel uit de Lammerstraat.

ADH 2014-09-25 Krook-002

Vanaf hier zal uiteindelijk op het einde van de werken een brug naar de Kuiperskaai aan de overkant lopen zodat er een snelle voetgangers- en fietsersverbinding is met de bibliotheek. Maar momenteel gaat dus eerst alle aandacht nog naar het gebouw zelf.


Bekijk grotere kaart

Tekst: Fréderic Louis / Foto’s: Amaury Henderick