Een herenigd Baudelohof

Een herenigd Baudelohof

Het Baudelopark, bij velen vooral bekend van het Trefpunt Festival dat het park elk jaar tijdens de Gentse Feesten inpalmt. Doorheen het jaar is het één van de groene rustplekken in de stad. Een herinrichting staat reeds (tientallen) jaren op diverse lijstjes. Er komt nu echter schot in de zaak. 

Reeds enkele jaren geleden (2006) werd de Bibliotheekstraat – die toen nog dwars door het park liep – in afwachting van de volledige heraanleg gereduceerd tot een grindpad. Daarna veranderde er echter weinig in de “Baudelohof”, wat eigenlijk de echte naam van het park is. De naam Baudelo is afkomstig van het vroegere gebruik van de groene ruimte als abdijtuin door de Abdij van Boudelo. Een overblijfsel daarvan is de Boudelookapel waar na de Franse overheersing ook een tijd lang de openbare bibliotheek was gevestigd.

Het huidige Baudelohof is dus altijd een groene semi-open ruimte geweest, terwijl de rest van de stad lustig werd volgebouwd. Een echt aanwijsbare reden is hier niet voor. Gelegen net buiten de “Kuip”, in wat door de aanwezigheid van de Leie, Kromme Wal & Ottogracht niet toevallig de Waterwijk heet. De aanwezigheid van zoveel water zou één van de redenen kunnen geweest zijn om daar niét te bouwen. In de loop der jaren werden diverse waterlopen echter gedempt (Ottogracht, Sint-Jansgracht & twee oude Leiearmen). In de 19e eeuw was in de buurt veel activiteit in de textielindustrie, getuige het Miat.

In 2015 is het tijd voor een nieuwe episode in het leven van de Baudelohof. Dan start men namelijk met de werken voor een grondige heraanleg, waarbij men uiteraard rekening diende te houden met de bestaande bomen in het park. In 2012 won het Antwerpse bureau OMGEVING de ontwerpwedstrijd en startte men met het tekenen van de “hereniging” van het Baudelohof.

Onder leiding van de groendienst van de stad werd door landschapsarchitect Peter Swyngedauw een nieuw plan uitgetekend. Het park zal groter worden dan vandaag het geval is, door het door te trekken in de omliggende straten. Het opvallendste op de beelden die de toekomstige situatie moeten schetsen, is het verdwijnen van de rijweg van de Sint-Joriskaai naar Minnemeers toe. Hierdoor is het mogelijk om het park opnieuw te laten doorlopen tot aan de kaai, zoals dat ooit het geval is geweest. De kade zelf zal ook verlaagd worden, mensen met een kajak zouden er bijvoorbeeld uit het water kunnen om via de trap de sluis te kruisen.

134_03

De grote grasvlakken met niveau en reliëfverschillen zorgen voor het ontstaan van trapsgewijze zitranden doorheen het park en langs de paden. Een strook wordt voorzien voor bloeiende kruidachtigen die moeten refereren naar de tijd dat er nog grachten waren.

De onmiddellijke buurt wacht enkele jaren van veel bouwactiviteit. Scoutsgroep De Zebra’s bouwt aan de achterzijde van het SKI een nieuw scoutslokaal van +- 170m² dat na de zomer van 2016 zou moeten afgewerkt zijn.

Volumeschets scoutslokaal De Zebra’s

De voormalige stadsbibliotheek in de Ottogracht en de kapel worden gerenoveerd en verbouwd tot 3 horecazaken tegen 2018, dit naar een ontwerp van Avapartners uit Gent. Waar de oude panden van Kookwinkel Rogge in de Bibliotheekstraat stonden, verrijzen 29 appartementen.

Wat verderop, op de vroegere, nogal troosteloze terreinen van de VDAB is het de bedoeling dat in 2015 ook 28 appartementen met zicht op de Leie worden opgetrokken. Op vraag van de Stad Gent hebben het architectenbureau Bontinck en de projectontwikkelaar rekening gehouden met een groene as aan de waterkant, die zal aansluiten op het parkje in de Willem de Beersteeg.


Grotere kaart weergeven

Tekst: Olivier De Roo / Bronnen & Visualisaties: OMGEVING, Bontinck Architecture & Engineering, UrbanlinkGentblogt, Wikipedia, De Zebra’s