Leven rond de tuin in een glazen uitbreiding

Leven rond de tuin in een glazen uitbreiding

Deze woning in Gentbrugge was toe aan zeer grondige renovatie. Vooral het gelijkvloers met de typische ‘koterij’ aan de tuinzijde belemmerde het zicht en het contact met de tuin. Bij de renovatie naar het ontwerp van Dehullu Architecten werd dan ook het volledige gelijkvloers herdacht. In plaats van de koterij werd een ruime open keuken met eetruimte ontworpen, aansluitend bij de tuin.

Foto © Dennis De Smet.

Foto © Dennis De Smet.

Door gebruik te maken van een L-vorm worden zowel de leefruimte, de keuken als de eetruimte betrokken op de binnentuin. De achterzijde van de woning is noordelijk georiënteerd. Er wordt gezocht naar een optimalisatie van de lichtinval door enerzijds de ramen van de leefruimte zo hoog mogelijk te maken.

Foto © Dennis De Smet.

Foto © Dennis De Smet.

Foto’s © Dennis De Smet.

Anderzijds wordt het dak boven de keuken en de eetruimte onder een lichte helling geplaatst, waardoor het mogelijk is om een aantal ‘lichthappers’ te voorzien. Deze lichthappers zorgen voor het binnenvallen van oostelijk en zuidelijk zonlicht.

Foto © Dennis De Smet.

Foto © Dennis De Smet.

Foto’s © Dennis De Smet.

Aansluitend op de eetruimte wordt een overdekt terras ontworpen, gekoppeld aan een buitenberging. Het overdekte terras fungeert als ‘tussenruimte’, tussen binnen en buiten. Verder wordt er bewust gekozen om het gazon van de tuin tot aan de ramen te voorzien, waardoor er een grotere betrokkenheid ontstaat met de tuin.

Foto © Dennis De Smet.

Foto © Dennis De Smet.

Foto’s © Dennis De Smet.

Het plafond van de keuken en de eetruimte wordt bekleed met houten latwerk in afrormosia. Het latwerk is verschillend van breedte en loopt door in de wand van de buitenberging, waardoor de deur van de berging als ‘onzichtbaar’ verdwijnt in de wand. Enkel de kruk en de scharnieren verraden de positie van de deur.

Foto © Dennis De Smet.

Foto © Dennis De Smet.

Foto’s © Dennis De Smet.

De rail van de gordijnen in de eetruimte is mee ingewerkt in de voegen van het latwerk, zodat deze niet zichtbaar is.

Zowel in de eetruimte als in de leefruimte wordt een schuivend deel ontworpen in de glaspartij. De schuivende delen komen samen in een hoek. Er wordt echter geen hoeksteun geplaatst waardoor bij het openschuiven van de 2 delen een open hoek ontstaat.

Foto © Dennis De Smet.

Foto © Dennis De Smet.

Dit ontwerp wordt bepaald door de detaillering van ramen, de verschillende aansluitingen van vloer, plafond, schrijnwerk,… die getuigen van een beheerst vakmanschap van de uitvoerders en de ontwerpers. Dit alles in samenspraak met een enthousiaste en ambitieuze bouwheer.

De woning is overigens nu zondag 27/09 te bezichtigen tussen 14u en 18u (enkel na afspraak), tijdens ‘Mijn Huis, Mijn Architect‘!

Tekst: Dehullu Architecten / Foto’s: Dennis De Smet