Oud herenhuis herademt met geopende wachtgevel

Oud herenhuis herademt met geopende wachtgevel

Op een hoekperceel, aan de rand van het Gentse stadscentrum, werd door Jasper Stevens (FELT), in samenwerking met 360 Architecten, een bestaande woning aangepakt. Een oud herenhuis werd verbouwd naar een halfopen bebouwing. Deze verbouwing hield ook een uitbreiding in op het naastliggende perceel, zodat in het geheel drie studio’s en een woning met kantoor werden gerealiseerd.

Het project bevindt zich op het einde van een huizenrij in de Puinstraat, maar ligt niet op de eigenlijke hoek van de straat. Door deze ongewone locatie was het mogelijk de zijgevel uit te werken als een façade voor de hele straat.

De voormalige grijze wachtgevel werd afgewerkt met een verticale houten gevelbekleding. Het latwerk is verticaal georiënteerd en heeft een gelijke verhouding open/gesloten, waardoor de gelaagde opbouw en de lichtheid van de bekleding zichtbaar blijft.

Deze nieuwe gevel contrasteert radicaal met de wit gepleisterde straatgevel, die aansluiting vindt bij de rest van de straat. Als het contour nog verwijst naar dat van de gesloten wachtgevel die voorafging, doen de grote perforaties dat beslist niet.

Puinstraat_FELT_Photo © Philip Dujardin_Resized (10)

Deze schijnbaar willekeurig, grote vierkante ramen zweven. Ze openen de woning naar het groen, de kade en de stad.

Puinstraat_FELT_Photo © Philip Dujardin_Resized (1)

De ramen vormen perforaties in de façade, waarlangs de seizoenen het interieur binnentreden. Maar tegelijk zijn het kijkgaten die heel secuur verschillende zichten kadreren: op de kruin van een boom, de nabijgelegen Schelde of de torens van Gent.

Puinstraat_FELT_Photo © Philip Dujardin_Resized (14)

Er wordt gebruik gemaakt van verlijmde beglazing die een frameloze uitvoering toelaat en zo werd gedetailleerd dat het glas in het voorvlak van de gevel ligt. De kaders zijn dus zowel buiten als binnen onzichtbaar. Bovendien geven ze de woning een bijkomende oriëntatie op het westen, waar vooral de leefruimtes en het terras onder het dak optimaal van kunnen profiteren.

Puinstraat_FELT_Photo © FELT_Resized (0)

Puinstraat_FELT_Photo © FELT_Resized (6)

Puinstraat_FELT_Photo © FELT_Resized (15)

In het oude gebouw zijn drie studios rond een centrale trappenpartij gewikkeld, welke uitkomt op straat. De gezinswoning in de uitbreiding is toegankelijk via een aparte toegang langs de zijgevel. Het gelijkvloers is behouden voor een garage, de inkomhal en kantoorruimte dat uitgeeft op de harmonieus uitgewerkte ‘stenentuin’.

/Users/jasperstevens/Documents/A+/A+ doc's/MANAGEMENT/Portfolio/

De volledige eerste verdieping wordt ingenomen door de leefruimte en wordt geflankeerd door een ruim terras aan de zuidkant. Op de tweede verdieping bevinden zich de slaapkamers, terwijl de bovenste verdieping een soort adelaarsnest is, een polyvalente ruimte dat kan dienst doen als werkruimte, een gastenkamer of een soort privé-heiligdom met kleine buitenruimte waar men kan genieten van het prachtige uitzicht op de nabijgelegen rivier en ’s avonds de zonsondergang kan bewonderen.

Puinstraat_FELT_Photo © FELT_Resized (8)

Puinstraat_FELT_Photo © FELT_Resized (9)

De hele renovatie is bedacht onder het begrip “duurzaam leven”. Momenteel betekent dit een ontwerp voor een leven lang leven, wat wijst op een volledige rolstoeltoegankelijkheid, de aanwezigheid van een lift en verstelbare sanitaire voorzieningen. Op de langere termijn zou dit kunnen vertalen naar een fase-georiënteerde architectuur, dat het hybride gebouw toelaat om nieuwe verdelingen van het interieur te maken.

Puinstraat_FELT_Photo © FELT_Resized (10)

Puinstraat_FELT_Photo © FELT_Resized (14)

Doorheen de tijd, kan het gebouw worden aangepast aan de huidige samenstelling van het huishouden. Zo kan de begane grond worden verhuurd als een artsenpraktijk of kan het “kraaiennest” worden toegevoegd aan de bovenste studio voor het creëren van een luxe penthouse.

Tekst: Fréderic Louis / Bronmateriaal: FELT / Foto’s: Filip Dujardin (exterieur) & FELT  (interieur)