Portussite hertekend door architecten van De Krook

Zoals je vorig jaar kon lezen zal de Belgacomtoren en de omgeving er rond herontwikkeld worden. Gedevco, eigenaar van het gebouw en de gronden, schreef samen met Stad Gent een ontwerpwedstrijd uit voor de zogenaamde “Portussite”. Het team rond COUSSÉE & GORIS architecten kwam als laureaat uit dit traject.  

Ten vroegste in 2020 zal het brutalistische beton plaats ruimen voor een elegantere toren die plaats moet bieden aan een hotel, woningen en horeca. Het gebouw zal er helemaal anders gaan uitzien, maar de toren zal niet volledig worden afgebroken. De 50 meter hoge toren zal worden gestript en de basis-structuur met volledig vrije vloeren krijgt een tweede leven. Het achterste deel dat dwars op de Keizer Karelstraat staat en het gesloten achterste volume worden wel integraal afgebroken.

Nieuwe schil

De toren krijgt een nieuwe schil en een aantal uitbreidingen die er voor zorgen dat de gevel als het ware geplooid is. Daardoor zullen de perspectieven op de stad vanuit de toren variëren. Tegelijkertijd maakt die schil het mogelijk om ruime terrassen te voorzien voor de appartementen. Het stenen landschap aan de Keizer Karelstraat zal vervangen worden door een nieuw stedelijk plein, op hetzelfde niveau als de straat. Daar is plaats voor de ingang van het hotel en horeca.

Beeld - interieur

Extra groene ruimte

Het talud waarop het achterste gebouw zich momenteel bevindt zal worden afgegraven. Men voorziet daar langs de waterkant een uitbreiding van het huidige Veermanplein met 2000 m². Een wandelpad langs de Nederschelde en een speelterrein zijn ook gepland. In de zone tussen de park-uitbreiding en de Doornsteeg komt dixit het persbericht een “bouwblok op maat van het middeleeuws stratenpatroon”.

_DSC7232

Bij het bekijken van de maquette blijkt toch dat het nieuwe bouwblok vrij massief zal zijn. Het komt vrijwel tot op de hoek Doornsteeg en Pieter de Keyserestraat en volgt van daar ongeveer het traject van het huidige talud. De hoogte is ongeveer gelijk aan die van het nieuwbouwgedeelte van het Van Eyck Zwembad. Door het verdwijnen van de grote bomen op het talud zal dit toch een grote impact hebben op hoe het Veermanplein wordt ervaren. Op de hoek komen er nog een aantal bouwlagen bij om dan langs de Nederschelde terug naar een 5-tal bouwlagen te zakken.

Beeld - exterieur park

Net achter de toren zal de nieuwbouw ook de hoogte ingaan, wat het nieuwe bouwblok en de toren beter op elkaar laat aansluiten.

Persbericht - Belgacom-toren wordt markant woongebouw

In de Doornsteeg zal een klassieker straatbeeld ontstaan, waar de schaduwwerking van de huidige gebouwen deels zal verdwijnen. Tussen de toren en het nieuw te realiseren bouwblok ontstaat een doorgang naar de Frans Ackermanstraat vanop de Oude Beestenmarkt. Daarvoor zou ook nog een nieuw brugje moeten worden voorzien.

Samenwerking

“Het doorlopen traject is een voorbeeld van een goede samenwerking tussen een particulier project en de stad Gent en is de kwaliteit van dit project zeer ten goede gekomen” stelt Tom Balthazar, schepen van Stadsontwikkeling. De participatie door de burger was echter minder goed, iets wat we van een privéproject misschien niet kunnen verwachten, maar wel als de Stad Gent zelf bij het project is betrokken en het project toch een beeldbepalend effect heeft op de wijdere omgeving.

Studiebureau BUUR werd door Gedevco & de stad aangesteld om de wedstrijd en het participatietraject rond de site te begeleiden.

Team
Het volledige team achter deze plannen bestaat uit COUSSÉE & GORIS architecten, GAFPA, Studiebureau Mouton en Groep Omgeving.

De andere deelnemende teams waren:

Robbrecht en DaemMJ Van Hee Architecten en Dierendonckblancke Architects
NoAarchitecten, Sergison Bates architects en Erik Dhont
Cruz y Ortiz arquitectosStramien en Lateral Thinking
architecten de vylder vinck tailieu, De Smet Vermeulen Architectenevr-Architecten en Technum

Tekst: Olivier De Roo / Bron: persbericht Stad Gent / Beelden: COUSSÉE & GORIS, GAFPA

1 reply on “ Portussite hertekend door architecten van De Krook ”
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.