Renovatie van een historisch hoekpand in hartje Gent

Renovatie van een historisch hoekpand in hartje Gent

In hartje Gent werden twee historische winkelpanden door het Gentse Abscis Architecten omgevormd tot een gemengd project voor winkelen en wonen, op een unieke locatie aan de rand van de Korenmarkt.

Op de hoek van de Veldstraat en de Jan Van Stopenberghestraat bevindt zich een neogotisch pand, naar het ontwerp van architect Pieter Nyssens. Het dateert uit 1885 en is opgenomen in de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Het is grotendeels opgetrokken in felrode baksteen en wordt getypeerd door zijn overkragende loggia, de gekanteelde borstwering en het achtzijdig torentje als bekroning.

Doorheen de jaren werden de gelijkvloerse winkelpuien, van het in oorsprong dubbele winkelpand, meermaals verbouwd en werden de winkelruimtes in de hoogte en diepte uitgebreid en met het achterliggende pand in de Schuurkenstraat samengevoegd tot één opengewerkt geheel. Op de bovenverdiepingen waren zowel het exterieur als de oorspronkelijke interieurs met sierplafonds, schoorsteenmantels en houten plankenvloeren grotendeels bewaard gebleven.

Veldstraat-Schuurkenstraat by Abscis architecten

Foto © Dennis De Smet.

Abscis Architecten maakte in 2012 het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding van dit pand met het behoud van alle waardevolle interieur- en exterieurelementen, alsook de afbraak van enkele ruimtes en bijgebouwen aan de achterzijde van het pand.

Veldstraat-Schuurkenstraat by Abscis architecten

Foto © Dennis De Smet.

De twee panden werden op alle niveaus versmolten tot één geheel, waarvan de onderste twee bouwlagen een duplex-winkelruimte vormen met toegang vanaf de Veldstraat. De bovenliggende appartementen worden collectief ontsloten via een gemeenschappelijke inkom aan de Schuurkenstraat.

Veldstraat-Schuurkenstraat by Abscis architecten

Foto © Dennis De Smet.

Om de gebouwen te actualiseren naar de hedendaagse normen en tegelijkertijd het historisch waardevolle patrimonium zoveel mogelijk te behouden, werd ervoor gekozen om bepaalde delen van de panden af te breken en te vervangen door nieuwbouw. Het neogotische hoekgebouw met torentje is aan buiten- en binnenzijde gerenoveerd. Het andere hoekpand is grotendeels gesloopt, met uitzondering van de rode baksteengevel, waar over de laag van oude ramen, balkons en schouwen een nieuwe typologie van grote, diep uitgesneden raamopeningen toegevoegd wordt.

Foto © Dennis De Smet.

Veldstraat-Schuurkenstraat by Abscis architecten

Foto’s © Dennis De Smet.

De gevel in wit architectonisch beton en glas vormt een nieuwe pleinwand aan de ‘Kleine Korenmarkt’ en biedt een hedendaags antwoord op de historische context. Hier gaan de verschillende functies, winkelen, wonen en terrassen, schuil achter een transparant ‘scherm’ van slanke kolommen, die qua compositie en ritme refereren aan de vroegere pandenindeling van de historische bebouwing.

Veldstraat-Schuurkenstraat by Abscis architecten

Foto © Dennis De Smet.

Tussen de twee panden in wordt op de woonverdiepingen een gemeenschappelijke buitenruimte gecreëerd, die als passerelle en terras fungeert.

Veldstraat-Schuurkenstraat by Abscis architecten

Foto © Dennis De Smet.

Om de integrale toegankelijkheid van de winkelruimte te verbeteren, wordt het huidige vloerniveau van het gelijkvloers verlaagd zodat de winkel drempelloos vanaf de Veldstraat toegankelijk is. Door de vloerpassen van de twee winkelpanden gelijk te leggen, bevinden er zich geen interne niveauverschillen meer in de winkelruimtes.

A3-landscape NT

Aanzicht van de gevel in de Jan Van Stopenberghestraat.

Abscis Architecten - Schuurkensstraat - inplanting

Inplantingsplan van het pand op de hoek van de Veldstraat en de Korenmarkt.

Abscis Architecten - Schuurkensstraat - grondplan niv3

Grondplan van de appartementen op de derde verdieping, verspreid over de twee panden.

Abscis Architecten - Schuurkensstraat - snede

Bronmateriaal: Abscis Architecten / Foto’s: Dennis De Smet