Opvallend parkeergebouw voor AZ Sint-Lucas

Opvallend parkeergebouw voor AZ Sint-Lucas

Het nieuwe parkeergebouw is voor automobilisten en vele bezoekers vanaf de Ring rond Gent het eerste beeld dat van AZ Sint Lucas wordt opgevangen. De constructie, naar het ontwerp van Abscis Architecten, wordt gekenmerkt door de witte, geperforeerde staalplaten waardoor dit allesbehalve een ordinair parkeergebouw is geworden.

Vanwege zijn opvallende ligging werd in het ontwerp veel aandacht geschonken aan sfeer en uitstraling. Het gebouw is in twee delen verdeeld, zodat een as wordt gecreëerd die naar het ziekenhuis leidt en waarop het parkeergebouw wordt geënt.

Parking AZ Sint-Lucas Gent by Abscis architecten

Parking AZ Sint-Lucas Gent by Abscis architecten

Foto’s © Dennis De Smet.

De parkeerzone wordt hierdoor opgesplitst, waardoor de hoge capaciteit aan parkeerplaatsen wordt verdeeld over twee gebouwen. Er worden twee kleinschaliger gebouwen gecreëerd, wat binnen de ruimtelijke context en de korrelgrootte van de ziekenhuiscampus wenselijk was.

Parking AZ Sint-Lucas Gent by Abscis architecten

Parking AZ Sint-Lucas Gent by Abscis architecten

Foto’s © Dennis De Smet.

De nieuwe verbindingsas tussen de twee deelgebouwen wordt doorgetrokken tot aan de rand van de site en werd als laan ontworpen. Bij het aankomen op de site opent het gebouw zich naar de bezoekers, die via een eenduidige in- en uitritsituatie de parking binnenrijden. Het doorgaand verkeer wordt beperkt tot urgentiediensten en een kiss-en-ride zone onder gebouw Oost. Zo ontstaat een verkeersarm plein waarop de bezoeker, patiënt of medewerker terecht komt na het parkeren.

Parking AZ Sint-Lucas Gent by Abscis architecten

Parking AZ Sint-Lucas Gent by Abscis architecten

Foto’s © Dennis De Smet.

Waar de verkeerslus onder gebouw Oost doorloopt komen de voetgangers van de verschillende parkeerniveaus naar beneden met trap en liften, er ontstaat een overdekte hotspot. Hier wordt een fietsparking georganiseerd alsook betaalautomaten, sanitair, wachtruimte en een berging voor rolstoelen die ter beschikking gesteld worden.

De gelijkvloerse lagen van de twee parkeergebouwen werden met een vrije hoogte van 4 meter uitgevoerd. Dit zowel om herbestemming mogelijk te maken, als om bepaalde zones te reserveren voor bijzonder verkeer zoals ziekenvervoer, bestelwagens van onderhoudspersoneel, plaatsen voor mindervaliden, huisartsen, regelmatige bezoekers voor radiotherapie, …

Parking AZ Sint-Lucas Gent by Abscis architecten

Parking AZ Sint-Lucas Gent by Abscis architecten

Foto’s © Dennis De Smet.

Voor vormentaal en expressie werd gekozen voor een open parkeergebouw. Tegenover het strakke betonraster van de parkeerplaatsen staan uitwaaierende betonvloerplaten met groenaanplantingen voor een vermenselijking van een functioneel concept. De borstweringen zijn ontworpen in geperforeerde aluminium platen, die een contrast vormen met de massiviteit van het project.

Parking AZ Sint-Lucas Gent by Abscis architecten

\vfiles-02dataABSCIS_PR Materiaal en Strategie3_PR actiesE_Publicaties201510. 855A - Dezeen857A_Sint-Lucas857A-5LP-130618-TVH-inri

Groen wordt op verschillende niveaus en met verschillende doelstellingen ingezet in het ontwerp. Aan de straatzijde worden een aantal bomen voorzien op het plein en langs de as naar de inkom van het ziekenhuis. Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling, en verhogen de biodiversiteit binnen het stedelijk landschap.

\vfiles-02dataABSCIS_PR Materiaal en Strategie3_PR actiesE_Publicaties201510. 855A - Dezeen857A_Sint-Lucas857A-5PP68-SEG-typeverdi

Y:ABSCIS_PR Materiaal en Strategie1_PR materiaal (per dossier)857A AZ Sint-Lucas parking_GentbeeldenplannenDWG857A-7PR-150918-GDE-ge

Y:ABSCIS_PR Materiaal en Strategie1_PR materiaal (per dossier)857A AZ Sint-Lucas parking_GentbeeldenplannenDWG857A-7PR-150918-GDE-ge

\vfiles-02dataABSCIS_PR Materiaal en Strategie3_PR actiesE_Publicaties201510. 855A - Dezeen857A_Sint-Lucas857A-5PP40-SBR-snedes-op

Bron- en tekstmateriaal: Abscis Architecten / Foto’s: Dennis De Smet