Administratiegebouw De Nieuwe Molens omgevormd tot appartementsgebouw

Administratiegebouw De Nieuwe Molens omgevormd tot appartementsgebouw

Het industrieel maalderijcomplex De Nieuwe Molens aan de Verbindingsvaart kende vanaf het einde van de negentiende eeuw een continu proces van uitbreiding en sloping. Binnen het Gentse stadsvernieuwingsbeleid van deze negentiende eeuwse gordel werd het eerste deel van dit complex onder handen genomen door het Gentse Archipl architecten.

nieuwe molens vroeger

Het complex werd aan het einde van de 19de eeuw al snel een aaneenschakeling van fabriekspanden en kantoorarchitectuur, eertijds omgeven door andere fabrieken en arbeiderswijken. Ongeveer een eeuw later kwam er overal in Europa een opmerkelijke stadsvernieuwing op gang. Door de hoge graad van verstedelijking in Vlaanderen bleek sanering, herbestemming en inbreiding – met verdere verdichting – een geschikte strategie om de historische congestie om te buigen.

0607 pd_008 nieuwe molens

0607 pd_010 nieuwe molens

Het wedstrijdproject voor de eerste fase van de Nieuwe Molens in de Rabotwijk kaderde dus binnen het Gentse stadsvernieuwingsbeleid van zijn 19e-eeuwse gordel rond de binnenstad. De stad maakte voor de sanering en herbestemming van dit voormalig administratiegebouw gebruik van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, een stimuleringsfonds voor stadsvernieuwing. Het gebouw werd uiteindelijk omgevormd tot een appartementsgebouw met zo’n 21 woongelegenheden.

0607 pd_011 Nieuwe Molens

0607 pd_0012 nieuwe molens

Het herbestemmingsvoorstel van Archipl architecten speelt met de nieuwe opbouw in op de ongedefinieerde morfologie van het maalderijcomplex. Er werd door de stad gekozen voor hergebruik van de oude betonstructuur van het kantoorgebouw waardoor verdichting in de hoogte voor de hand lag.

0607 pd_013 nieuwe molens

0607 pd_014 nieuwe molens

Het onbelemmerd uitzicht op het Rabotpark, op de vaart en op het stadscentrum met zijn drie torens werd optimaal benut door appartementen te ontwikkelen met een ‘open’ grondplan tussen de voor- en achtergevel, alle bovendien met een ruim en gunstig georiënteerd terras. Het gelijkvloers bevat de gemeenschappelijke delen zoals de toegangshal, fietsenstalling en individuele bergingen.

0607 pd_021_23 Nieuwe Molens kopie.

0607 pd_023 Nieuwe Molens

De appartementen hebben een laag-energielabel dankzij onder andere de doorgedreven thermische isolatie en individuele balansventilatie.

IMG_2440

De nabijgelegen panden van De Nieuwe Molens worden ondertussen ook onder handen genomen, om deze om te vormen tot lofts/appartementen en kantoorruimte. Het kenmerkende bakstenen gebouw werd hiervoor volledig gestript van binnenuit, waardoor momenteel enkel de façade nog overeind blijft te staan.

Bron- en tekstmateriaal: Archipl architecten / Foto’s: Filip Dujardin