Een atypische ingreep met een vertrouwd stedelijk karakter

Een atypische ingreep met een vertrouwd stedelijk karakter

Deze 19e-eeuwse rijwoning in het midden van de Rijsenbergwijk in Gent had naast een integrale opfrissing, vooral nood aan extra woonoppervlakte. Door de werking van de woning te herdenken en de achterbouw volledig te herbouwen, slaagde het Gentse GRAUX & BAEYENS architecten erin om een nieuw, coherent geheel te vormen, terwijl het toch zijn vertrouwd karakter behoudt.

De bestaande achtergevel van de rijwoning.

De oorspronkelijke achtergevel van de rijwoning.

De oorspronkelijke rijwoning is een typische stadswoning, opgebouwd uit drie bouwlagen waarvan een onder het hellend dak. Uiteraard mocht een aanbouw niet ontbreken, waardoor de woning een behoorlijke bouwdiepte had gekregen op het relatief smalle perceel.

003 Sportstraat

007 Sportstraat

Op het gelijkvloers wordt de bestaande aanbouw afgebroken en vervangen door een nieuw volume, opgebouwd uit de recuperatiestenen van de voormalige uitbreiding. Er worden twee insnijdingen voorzien om het licht dieper in de woning te laten toetreden.

Als bekroning krijgt de aanbouw bovenaan een betonnen plint met een oversteek, dat zo een overdekt terras creëert aan de nieuwe leefkeuken.

sportstraat-gba-diagram

(klik om te vergroten)

De achtergevel wordt op de verdiepingen ‘uitgedikt’ door het creëren van een nieuwe gevel over de volledige hoogte van de woning, dit in functie van een ingetogen uitbreiding voor praktische ruimtes zoals de badkamer, toilet en berging. Dit zorgt er ook voor dat de bestaande slaapkamers ruimtelijk een pak groter worden.

Deze verticale uitdikking in een typische rode baksteen wordt voorzien van enkele nieuwe, grote raamopeningen om het licht royaal binnen te trekken in het bestaand woonvolume.

015 Sportstraat

De ingreep van de architecten beperkt zich echter niet tot de woning. In de tuin worden enkele opeenvolgende ‘kamers’ gecreëerd, variërend in afmetingen. Deze bevatten telkens een andere invulling, met onder andere een terraszone en een graszone.

Op het einde van het perceel werd de dakbedekking van de voormalige tuinberging verwijderd. De klimop groeit ondertussen verder over de bestaande houten roostering van het voormalige dak, zodat er een intieme en schaduwrijke kamer ontstaat.

018 Sportstraat

Het gebruik van ambachtelijke bouwmaterialen zoals beton met plankenbekisting en gevelmetselwerk met recuperatiestenen van de afbraak van de vorige aanbouw, geeft deze nieuwe ingrepen een zeer vertrouwd karakter en zorgt voor een geslaagde integratie met de bestaande tuin- en scheimuren. Daardoor komt de aanbouw niet op zichzelf te staan, maar voelt de volledige woning en tuin als een geheel aan en ontstaat er een samenhang met het omliggende stedelijk weefsel.

sportstraat-gba-grondplannen

Tekst: Fréderic Louis / Foto’s: Filip Dujardin / Planmateriaal en oude foto : GRAUX & BAEYENS architecten