Woning opent naar de tuin met facelift van beton en glas

Voor dit project trekken we nog eens buiten het centrum van Gent, naar Sint-Denijs-Westrem. Hier onderging een grote alleenstaande woning een grondige renovatie en een uitbreiding, met het hoofddoel om de leefruimtes dichter bij de tuin brengen.

Het Gentse architectenbureau OYO Architects had al snel door dat de relatie met de buitenruimte een belangrijke rol speelt hierin. Het contrast tussen de bestaande woning, een villa uit de jaren vijftig, en de nieuwe vorm werd dan ook specifiek benadrukt. De nieuwe uitbreiding, in aanzicht de vorm van een betonnen C, definieert de nieuwe keuken, eetkamer en polyvalente ruimte én tegelijkertijd ook een overdekte buitenruimte. Vanaf de straat kun je een glimp opvangen van deze uitkraging die het zuidwest georiënteerde terras overdekt.

OYO-Kove-010

OYO-Kove-011

Vanuit het bestaande volume ontstaan interessante relaties tussen de binnenruimtes en de nieuwe uitbreiding. Er zijn verschillende scenario’s hoe de woning zich verhoudt ten opzichte van de tuin. In de leefruimte naar de straat heb je eerder een gevoel van geborgenheid, vanuit de keuken heb je een ruim overzicht op de tuin.

OYO-Kove-064

OYO-Kove-020
Op het terras kun je de zijkant letterlijk gebruiken als bank.

De vloer- en muurelementen van het nieuwe volume zijn geprefabriceerd en het dakvlak is ter plaatse gegoten in een bekisting met houten planken. Deze techniek onthult een houten textuur op de betonnen muren en het plafond. Deze textuur loopt zowel binnen als buiten door op het plafond, wat bijdraagt tot de ruimtelijkheid van de uitbreiding.

Door de keuken centraal te plaatsen ontstaat flexibiliteit voor de bewoners om de leefruimtes in te richten volgens goesting. Het overdekte terras van de woning biedt alvast een meerwaarde om ‘s avonds net iets langer buiten te zitten en te genieten van zowel binnen- als buitenruimtes.

OYO-Kove-056

Basic CMYK

Basic CMYK

Basic CMYK

Basic CMYK

Basic CMYK

Bron- en planmateriaal: OYO Architects / Foto’s: Luc Roymans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.