Industrieel kantoorgebouw Ryhove integreert in woonwijk

Architectuur: TRANS architectuur | stedenbouw
Studiebureau: Util struktuurstudies & Micconsult
Fotografie: Stijn Bollaert & Annelies Vanstockstraeten (luchtfoto)
Ontwerp & uitvoering: 2014 – 2016

Het maatwerkbedrijf Ryhove is al jaren partner van tal van bedrijven door het leveren van hand- en maatwerk. Het stelt honderden personen met een handicap tewerk in diverse sectoren en moet continu uitbreiden. Zo werd een nieuw, opvallend bedrijfsgebouw gerealiseerd in Koningsdal, gelegen tussen de Rooigemlaan en de Drongensesteenweg.

De verschillende werkplaatsen van het bedrijf werden reeds in de jaren tachtig gecentraliseerd in Koningsdal. Na verschillende overnames, bleken de voorzieningen van Ryhove opnieuw te klein en werd besloten om de oude gebouwen af te breken en een nieuwbouw te realiseren.

Luchtfoto door Annelies Vanstockstraeten.

Dit was een uitdaging voor het aangestelde architectenbureau TRANS architectuur & stedenbouw uit Gent. De opgave hield namelijk een eenvoudige maar extreme tegenstelling in. Hoe kan een industrieel gebouw een adres krijgen in een woonwijk?

De maat van de rijhuizen aan de overzijde van de straat werd overgenomen. Dit vormde de basis voor de vormgeving van het nieuwe bedrijfsgebouw. De dakvorm is vertrouwd en zet de huizenrij voort.

De machinale herhaling van vertrouwde elementen kondigt een omslag aan: het huiselijke type krijgt rond het binnengebied een industriële allure. Eens binnengetreden wijkt de grote schaal terug. Elke werkplek blijkt opnieuw de maat van het huis te hernemen. Een vertrouwde plek voor het beste maatwerk.

ryhove interieur kantoren

Tekst: Fréderic Louis & TRANS / Planmateriaal: TRANS / Bronmateriaal: Ryhove vzw