Doorzonwoning met stadstuin als extra kamer

Architect: studiobont architecten
Ontwerp & uitvoering: 2015 – 2017
Fotografie: Bart Kiggen (Coffeeklatch)

De oriëntatie van de woning, met een centraal geplaatste trappenpartij, deelde de oorspronkelijke woning in Gent-centrum letterlijk en figuurlijk in twee. Door het behoud van authentieke elementen en deze te combineren met nieuwe materialen, creëerde Studiobont een hedendaagse doorzonwoning.

Het uitgangspunt van de reconversie van deze rijwoning – met tuin – was het doorbreken van de eenzijdige noord-zuid oriëntatie. Een niet onbelangrijke factor hierin was het behoud van de trap, die omwille van zowel praktische als emotionele redenen moest bewaard blijven. De dwarse muren gingen tegen de vlakte, om zo een open ruimte te realiseren waarin de trap als vrij element komt te staan. Bovenaan de trap scheidt een sas de verschillende verdiepingen van elkaar, zowel thermisch als akoestisch.

De bestaande dwarse wanden werden aangevuld met een kamergrote glazen structuurwand. Het strakke stalen frame met grote glaspartijen zorgt op die manier voor een transparante en ruim aanvoelende inkom met fietsenberging – die deel uitmaakt van de rest van de woning.

De achtergevel kreeg een nieuwe, geïsoleerde buitenschil op een minimale offset van één meter. Zo is de uitbouw net breed genoeg voor een douche die deel uitmaakt van de badkamer en wordt betreden doorheen één van de oorspronkelijke raamopeningen. Het aanliggend stukje hellend dak doet dienst als intensief groendak, in het verlengde van de werkruimte.

Doorheen heel dit project hebben de architecten – samen met de bouwheer – intens gezocht naar een optimaal hergebruik van reeds aanwezige materialen, toestellen en elementen. Uiteraard was het behoud van de trap hierbij één van de meest bepalende factoren. Structurele ingrepen beperkten zich tot het strategisch openen van dwarswanden langsheen de trap over de verschillende verdiepingen heen. Door de toevoeging van de glazen structuurwanden krijgt de woning meer diepte en functionaliteit. De stijlen van deze wanden werden uitgedikt en voorzien van schappen en aantakkingen voor radiatoren. De wanden kregen zo een functioneel karakter en vormen de ruggengraat voor dienende functies.

In het plafond van de eetplaats zie je mooi hoe de balken de draaglijn volgen van de badkamerwand, waardoor een kruising ontstaat die de ruimtelijke link maakt met de uitbreiding. De dragende lijn loopt door tot in de uitbouw, waarop het volume van de douche wordt afgestemd met een opengaand raam in de afgesneden gevel. De foto’s tonen duidelijk hoe de minimale uitbreiding er voor zorgde dat de architecten maximaal konden inzetten op de tuin als ‘extra kamer’.

De vloer- en muurtegels van de oorspronkelijke woning werden bewaard om daarna één voor één gereinigd en opnieuw geïntegreerd te worden. Ze voorzien de woning letterlijk en figuurlijk van een extra laag. Zo voelt de woning aan alsof het altijd al zo geweest is – maar dan anders.

Tekst: Peter Van de Sijpe