Volumineuze uitbreiding voor Gentbrugse basisschool

Architectuur: WE-S Architecten
Opdrachtgever: Stad Gent

In de opdracht van stad Gent om meer klaslokalen voor onze toekomstige jeugd te creëren, krijgt de basisschool Henri D’Haese in de Tweekapellenstraat in Gentbrugge een onmisbare uitbreiding. Ondanks de beperkende stedenbouwkundige voorschriften, slaagt het Gentse WE-S Architecten erin om een dens bouwprogramma te integreren in een speels volume.

Het programma van eisen vroeg zes klaslokalen, een polyvalente zaal, een refter, administratieve lokalen, evenals een sanitair blok en de nodige bergingen. De maximale bouwenveloppe liet slechts drie bouwlagen toe aan de straatzijde, om mooi te kunnen aansluiten op de bestaande gevelrij van de buren. Aan de achterzijde, ter hoogte van de speelplaats,  wordt er een bouwvolume met zadeldak voorzien, een logische resultante van de 45°-regel die wordt gehanteerd als stedenbouwkundige richtlijn.

Het architectenbureau stelde voor om het gebouw een volwaardige, publieke doorsteek te geven. Die legt de verbinding tussen de Tweekapellenstraat en de achterliggende speelplaats. De klassen worden zowel aan de speel- als straatzijde voorzien op de eerste en tweede verdieping. De administratieve lokalen bevinden zich op maaiveld, centraal in het gebouw. De refter bevindt zich achteraan in het gebouw.

De maximale bouwenveloppe liet niet toe een volwaardige polyvalente zaal op het maaiveld te voorzien. Daarom werd de polyvalente zaal in de kelder ondergebracht. Aan de hand van een ruime vide, krijgt deze polyvalente zaal toch voldoende daglichttoetreding via de straatzijde. De vide maakt de zaal bovendien zichtbaar vanaf de straat terwijl de dubbele hoogte talrijke sport- en spelfaciliteiten mogelijk maakt.

Het resultaat is een uitgepuurd gebouw dat zich op veelzijdige manier laat lezen en ten volle inzet op een eenvoudig en flexibel gebruik.

Tekst & visualisaties: WE-S architecten