Inzendingen en winnaars wedstrijd Architectuurboek Vlaanderen

Enkele weken terug kon je op onze website kans maken op een exemplaar van het nieuwe Architectuurboek Vlaanderen. Net zoals vorige keer, was het de opdracht om een originele, creatieve interpretatie in te sturen van een specifiek bouwwerk. Opnieuw heel wat mooie inzendingen, maar onze redactie kon er uiteindelijk maar vijf gelukkige winnaars uitpikken…

Onder de inzendingen was het meteen duidelijk dat het Hollainhof populair was onder de Tetris-spelers. We kregen dan ook meerdere uitgewerkte beelden hiervan.

Hollainhof, Arno Huylebroeck.
Tetris – Hollain Edition, Laurent Vanhaverbeke.

Giel Heymans stuurde een nieuw concept in voor de veelbesproken fly-over van Gent. Mochten we dit infrastructureel netwerk ondertunnelen, dan komt er volgens hem een fantastische publieke ruimte vrij. Tunnels zijn ideaal als fundering voor hoogbouw die nodig is voor de verdichting. De natuur die vrijkomt, laat hij sterk meespelen in het ontwerp. Bij het verdwijnen van deze bovengrondse infrastructuur, komt er een open ruimte vrij die voorheen twee bosrijke gebieden scheidde. Door het ‘groene tapijt’ worden deze met elkaar verbonden in één, ondoorbroken lijn. De golvende beweging geeft een link met de nabije Schelde. Op het hoogste punt van het ontwerp kun je heel Gent waarnemen, en waan je je boven het landschap uit.

Maar deze inzendingen hebben helaas de selectie niet gehaald. Het zijn de volgende vijf die als winnaar uit de bus komen!

Arnaud De Sutter zag het wegknippen van het B401-viaduct in het Zuid-park als een mogelijkheid om een nieuw ‘eindpunt’ vast te leggen, zoals de Stad van plan is met een nieuw parkeergebouw. Arnaud plakt er echter het stationsgebouw van Antwerpen-Centraal. Wat duidelijk niet zou misstaan en het park weer een ‘kop’ geeft, zij het aan de andere kant van het park.

Sarah De Pourcq zag de sociale woontorens aan het Rabot als een referentie naar de projecten van de Italiaans-Braziliaanse architecte Lina Bo Bardi.

Ode aan het volk,
ode aan Bo Bardi

Het dorp in de hoogte waar de mensen uit marge wonen.
Een plek waar ellende en eenzaamheid hoogtij viert.
Laat het ons bewaren om niet te vergeten.
Laat het ons bewaren om te tonen dat het anders kan.
Laat ons hier samenkomen.
Naar het voorbeeld van Lina Bo Bardi, de humanistische
architecte die iedereen een thuis gaf in SECS Pompéia.

De beste Hollainhof-Tetrisinterpretatie, was voor ons deze van Nicolas Ronchetti.

Een mooie aquarel met een originele kadrering kwam van Geraldine Vlaeminck. Dit verdient duidelijk een plekje in onze top vijf.

Ten slotte kregen we nog de inzending van Simen Lambrecht toegestuurd. Een eenvoudige maar veelzeggende illustratie van de Rabottorens.

Bedankt aan alle deelnemers voor hun inzet en inzendingen. De winnaars mogen hun exemplaar in de komende weken in de brievenbus verwachten!

Met dank aan het Vlaams Architectuurinstituut voor hun medewerking in deze wedstrijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.