Opengewerkte achtergevel geeft vorm aan bed & breakfast

Architectuur: Atelier Janda Vanderghote
Studiebureau: Pascal De Munck
Ontwerp & uitvoering: 2015 – 2017
Fotografie: Tim Van de Velde

Op slechts een steenworp afstand van het Citadelpark, ligt een bijzonder gezellige bed & breakfast “entrenous”. De historische woning werd onder handen genomen door het Gentse Atelier Janda Vanderghote en verbouwde het naar een woning met drie gastenkamers.

De voorgevel werd respectvol hersteld in zijn oude glorie. De binnenzijde werd grondig verbouwd, maar een link met de bestaande indeling of constructie is nooit veraf.

Oud en nieuw ontmoeten publiek en privaat. De nieuwe betonnen structuur vormt de krijtlijn van de oude afdruk. Kleine kamers worden opengeknipt met zichtbeton.

Robuuste en eerlijke materialen vormen de basis voor een stevig fundament. Niet enkel als drager van het gebouw, maar als drager voor alles wat het gebouw ooit nog moet kunnen zijn.
De private en publieke functie worden intensief verweven binnen de woning zonder een harde grens te creëren.

De opengewerkte achtergevel zorgt voor een heroriëntatie. Het houten buitenschrijnwerk hangt als een gordijn over de achtergevel en alterneert tussen open, halfopen en gesloten. De vide brengt buiten naar binnen en omarmt publiek en privaat.

Betonnen elementen creëren nieuwe perspectieven en vormen met hun ruwe robuuste karakter een tegenpool van het gepolijste betonnen tapijt op de vloeren. In de private ruimtes wordt dan weer een houten warme vloer voorzien.

Het meubilair wikkelt zich als een blauwe mantel doorheen het huis en maakt alles tot één geheel.

Tekst, schets en snede: Atelier Janda Vanderghote / Foto’s: Tim Van de Velde