Voorzetraam zorgt voor tussenklimaat tussen straat en woning

Architectuur: Studio Okami Architecten
Ontwerp & uitvoering: 2014

In 2013 benaderde de bouwheer het Antwerpse Studio Okami met de vraag de voorgevel van zijn eengezinswoning te renoveren en isoleren. Samen met de bouwheer – schrijnwerker van beroep – werd een idee uitgewerkt waarbij een nieuwe glazen voorgevel zou opgetrokken worden, in lijn met de rooilijn.

De woning, gelegen aan een brede groene laan in Mariakerke, is opgetrokken uit een rode gevelsteen. De voorgevel is noord-west georiënteerd en kent een bijzondere hoek ten opzichte van de rooilijn waardoor het idee van een voorzetgevel uit de bus kwam. De bakstenen gevel verdraagt namelijk geen spouwvulling noch crépi als thermische isolatie. Maar dat losten de architecten op met een glazen gevel, als abstracte projectie van wat er achter ligt.

Door deze nieuwe voorgevel kan het uitzicht van de oorspronkelijke gevel behouden blijven en de driehoekige voorzone van de woning benut worden als ‘tussenklimaat’; een onverwarmde ruimte die als isolator (thermisch en akoestisch) dienst doet ten opzichte van de straat en het smalle voetpad.

Naast de rol als isolator, doet deze nieuwe ruimte dienst als inkomzone, wordt ze (doormiddel van een codeslot) gebruikt voor leveringen in geval van afwezigheid van de bouwheer en fungeert ze als visitekaartje voor de schrijnwerker zelf. Door de oriëntatie van de gevel is er overigens geen risico op oververhitting.

Het ontwerp van de gevel is gebaseerd op een abstracte projectie van de bestaande gevel op het gevelvlak. Hierdoor tekent zich een schijnbaar willekeurig karaktervol patroon af dat het uitzicht vanuit het origineel buitenschrijnwerk niet belemmert. Door de weerspiegeling in het nieuwe glazen gevelvlak wordt de boom, die tegenover het pand gelegen is, verdubbeld in het straatbeeld.

Ontwerp van de raamverdeling, gebaseerd op de bestaande gevelopeningen.

Het buitenschrijnwerk is opgetrokken uit veredeld afrormosia. De glaslatten zijn minimaal gehouden om geen hemelwater of vervuiling op te houden.

Tekst, foto’s en schema’s: Studio Okami Architecten