Gewezen Royale Belge-kantoor moet ruimen voor appartementscomplex

Architectuur: Bontinck Architecture & Engineering
Opdrachtgever: TABY
Uitvoering: 2018 – 2021
Fotografie: Fréderic Louis

Op de hoek van de Kortrijksesteenweg en de Filips Van Marnixstraat bevindt zich het voormalige kantoor van Royale Belge, een oude levensverzekeringsmaatschappij die in 1999 werd opgeslorpt door het Franse AXA. Het gebouw moet nu ook ruimen voor een nieuw appartementsgebouw met assistentiewoningen.

Het gebouw uit begin jaren 80 wordt gekenmerkt door zijn ritmische gevel van betonnen kolommen en bruinig spiegelglas. De pijlers dragen de opvallende gele dakverdieping, als het ware een of andere bureaucratische tempel.

Het spiegelglas laat weinig transparantie toe en verbergt alles wat er zich afspeelt in het gebouw. Het gebouw creëert dan ook een afstandelijk en gesloten indruk vanaf de straatzijde. Doorheen de inkomdeur kan je echter een glimps opvangen van de grote, achterliggende tuin.

Het beeldbepalend kantoorgebouw met zijn toch wel iconische gevel moet (jammer genoeg?) plaats maken voor een nieuwbouwproject, residentie Beaux-Arts, ontworpen door het Gentse Bontinck Architecture & Engineering. De twee ondergrondse verdiepingen blijven wel behouden. Deze omvatten een ondergrondse parkeergarage met plek voor 42 auto’s en een technisch ondergrondse verdieping.

Langs de Kortrijksesteenweg komt er een commerciële plint, waar zich voorheen de loketten van de bank bevonden. Ook komt hier de hoofdingang naar de 30-tal assistentiewoningen. Achter de hoek, aan de straatzijde langs de Marnixstraat, zijn er een 10-tal appartementen voorzien. Aan deze kant van het gebouw komen hun respectievelijke ingangen, de inrit van de parking en een extra ingang naar de assistentiewoningen.

Postkaart van Kortrijksepoortstraat met rechts de Marnixstraat. © Stad Gent, De Zwarte Doos, Stadsarchief.

De nieuwe gevel wisselt geslotenheid af met open vlakken. De historische bouwlijn op de hoek krijg een accent door een kromming in het ontwerp, vanaf de eerste verdieping. De oorspronkelijke bebouwing had ook zoals enkele andere hoekgebouwen in de straat een afgeronde gevellijn.

Voor de appartementen in de Marnixstraat en de assistentieflats in de Kortrijksesteenweg wordt zowel in materiaal als in afwerking een verschillende architectuurtaal toegepast, in onder andere geëmailleerde baksteen. De gevel van de appartementen in de Marnixstraat krijgen een afwerking van geschilderd bezetwerk. Daardoor sluit deze meer aan bij de gevels in straat.

In de voormalige kantoren bevindt er zich momenteel een tijdelijk, pop-up restaurant. Een voorsmaakje van het restaurant dat er nadien komt op het gelijkvloers.

Nvdr.
Er is heel weinig informatie te vinden over het bestaande gebouw. Het is jammer dat het moet verdwijnen en mocht u meer informatie hebben over dit gebouw of weten waar we meer info kunnen verkrijgen, gelieve dit ons zeker door te geven in de reacties.

Tekst & foto’s: Fréderic Louis & Bontinck Architecture & Engineering
Bron & visualisaties:
Bontinck Architecture & Engineering
Overige bronnen: Gentblogt & Aldea

1 reply on “ Gewezen Royale Belge-kantoor moet ruimen voor appartementscomplex ”
  1. Hoi Gentcement

    Het oorspronkelijk gebouw is ook van Bontinck toen alles nog met de hand getekend werd. Danny Vandewalle was/is de projectarchitect (vanzowel het oorspronkelijke axagebouw als het nieuwe bozar gebouw) :p misschien moet je hem eens contacteren als je er meer wilt van weten. Als ik me niet vergis zijn de natuursteendetails allemaal met de hand uitgetekend en daarna uitgekapt.

    Groeten

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.