Historische burgerwoning gerestaureerd en uitgebreid

Architectuur: net architectuur
Fotografie: Annick Vernimmen Photography
Uitvoering & oplevering: 2017 – 2018
Prijzen: 3e prijs van de publieksjury van de Gentse Monumentenprijs

Een vervallen dokterswoning uit de jaren 20 werd onder handen genomen door het Gentse net architectuur. Het huis werd uitgebreid, gerenoveerd en gerestaureerd, met aandacht voor de vele, waardevolle interieurelementen en de markante voorgevel.

Het huis in de Tolhuislaan werd origineel gebouwd door architect Emile De Nil in 1925. De woning kwam leeg te staan en bevond zich de laatste jaren in een ruïneuze toestand. Merkwaardig genoeg was noch het gebouw noch de gevel beschermd. Gelukkig zag de bouwheer en de architect het historisch belang in van deze woonst en werd het met respect verbouwd.

De voorgevel werd integraal gerestaureerd. De oude verflaag werd verwijderd, de baksteen onderging een stoomreiniging en ornamenten werden gerestaureerd. De ramen, met inbegrip van het glas-in-lood, werden ook volledig gerestaureerd. Deze werden voorzien van dubbele beglazing en werden in het originele kleur geschilderd.

Op het gelijkvloers werd tijdens de verbouwingswerken rekening gehouden met de mogelijkheid dat de voorste ruimtes kunnen worden ingezet als ontvangstruimte of kantoor.

De verschillende originele onderdelen van het bestaande en te behouden interieur bleven behouden. Het binnenschrijnwerk, de houten trap, de terrazzo-vloer met mozaïekafboording, houten plankenvloeren, houten ornamenten, originele gietijzeren radiatoren… werden grondig gerestaureerd.

De uitbreiding aan de achtergevel blijft compact en structureel eenvoudig. De woning wordt zo opnieuw de mooie burgerwoning van weleer met hoge plafonds, ruime vertrekken en veel daglicht. De uitbreiding dringt zich niet op naar buiten toe, maar wordt eenvoudig vormgegeven in een bescheiden materialenpalet. Recuperatiemetselwerk en een zichtbaar blijvende ter plaatse gestorte betonnen balk zorgt voor een geleding in de achtergevel.

Het dak bestaat uit een zichtbaar blijvende houten roostering. Alle dragende onderdelen zijn dus zichtbaar waardoor er een krachtige expressie ontstaat. De penanten waar de balk op rust werden mee gekaleid met de tuinmuren, waardoor het opgaat in de bestaande context van de stadstuin. Op ruimere schaal kan deze ommuurde tuin worden gelezen als een groene patio in het bouwblok.

De verschillende detailleringen van voor- en achtergevel zorgen ervoor dat de woning zich inschrijft in twee totaal verschillende situaties. Enerzijds die van de drukke Tolhuislaan, waar de woning zich statig gedraagt. Anderzijds de context van de rustige binnenzijde van het bouwblok, waarin een ommuurde groene oase ontstaat. De detaillering van het interieur verbindt deze twee contrasterende omgevingen karaktervol met elkaar. Zonder het onderscheid tussen oud en nieuw te verbergen of te ontkennen. De stedenbouwkundige impact komt voort uit en is voelbaar tot in de detaillering.

Tekst & bronmateriaal: net architectuur / Foto’s: Annick Vernimmen Photography

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.