Geslingerd tussen het industrieel erfgoed

Architectuur: dmvA Architecten
Fotografie: Luca Beel

Het investeren in oude panden beperkt zich niet tot de Gentse binnenstad. Ook aan de rand van de stad wordt oud industrieel erfgoed nieuw leven in geblazen. In een oude loods langs de Voorhavenkaai, kreeg het Mechelse dmvA Architecten de kans om een loft in te richten voor enkele nieuwe eigenaars.

De loft bevindt zich op de hoek van de honderd meter lange loods. Het biedt dan ook een panoramisch zicht op de omliggende kades, de voorhaven en de wijk.

Door de beschermde draagconstructie van het gebouw, was het aan de architecten om inventief te zijn in hun ontwerp. De hoekpositie van de loft met de Polonceau-spanten – die maar liefst twintig meter overspannen – maakte van de casco loft een moeilijk indeelbare ruimte.

De casco toestand van de loft voor de invulling. Foto © dmvA Architecten.

De spanten maken deel uit van de karakteristieken van het gebouw. De spanten maximaal zichtbaar houden was dus van in het begin een voorwaarde. Het architectenbureau heeft de nodige kennis in huis op vlak van monumentenzorg. Respect voor het bestaande en reversibiliteit zijn dan ook sleutelbegrippen die ze maar al te graag toepassen tijdens het ontwerpen.

Om aan het programma te voldoen van de klant, een koppel met twee studerende kinderen, konden niet alle ruimtes op één niveau worden ingericht. Openheid, licht en privacy voor alle bewoners waren een must, de slaapkamer van de ouders diende ook absoluut op de leefverdieping gesitueerd te zijn.  

Openheid en privacy zijn vaak tegenstrijdige begrippen. Een zoektocht werd gestart om een driedimensionale vorm, een volume te ontwerpen waarin alle privacy gerelateerde functies zoals slaapkamers en badkamers een plek konden krijgen.

Dit alles resulteerde in een zwevend, hybride volume in berkenmultiplex, opgehangen aan de bestaande stalen spanten. Het fungeert als duplex en wikkelt zich tussen de spanten van de dakconstructie. Zonder ze te raken.

Op de gelijkvloerse verdieping bevat het houten volume een slaapkamer met badkamer. Op de bovenverdieping bevinden zich twee slaapkamers en een tweede badkamer.

De restauratie en reconversie van de eind 19e-eeuwse magazijnen is ondertussen al enkele jaren aan de gang. Dit onder leiding van het Gentse Compagnie-O Architecten.

De loodsen zijn destijds gebouwd als opslag- en overslagruimtes voor katoen, het belangrijkste handelsproduct van Gent in die tijd. Halverwege de 20ste eeuw, met de uitbreiding van de haven, verloren de pakhuizen hun oorspronkelijke functie en raakten in verval. Loods 21 en 24 gingen helaas volledig verloren. Loods 22 en 23 worden nu gerestaureerd en omgevormd naar kantoor- en woonruimte.

Diagram houtstructuur.

Tekst: Fréderic Louis / Foto’s: Luca Beel / Schets en planmateriaal: dmvA Architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.