Stedelijke crèche wikkelt zich rond groene binnentuin

Architectuur: B2Ai i.s.m. Liniaal Architecten
Opdrachtgever: Stad Gent
Uitvoering: 2017 – 2018

Het kinderdagverblijf De Bron is gelegen in de sterk verdichte 19e eeuwse stadsgordel Brugse Poort. Deze kleine, groene oase ligt verborgen achter een gevel aan de drukke Bevrijdingslaan, nabij het Emilius Seghersplein.

Op het terrein lagen oorspronkelijke twee panden naast elkaar. Het ontwerp van de architecten, een samenwerking tussen B2Ai en Architectenbureau Van Derbeken, maakt dankbaar gebruik van deze situering.

Het huidige kinderdagverblijf werd opnieuw tweezijdig opgevat. Aan de achterzijde grenst de crèche aan een publieke parking. Deze tweede inkom kan verder ook gebruikt worden voor personeel en logistiek om zo ook de Bevrijdingslaan te ontlasten.

Een voorziening voor 108 kinderen in stedelijk gebied heeft nood aan flink wat buitenruimte voor de kinderen. De groene binnenspeelplaats vormt het hart ervan en wordt omgeven door ruime loggia’s. Deze vormen een beeldbepalend architecturaal element, zorgen voor een open zicht en bieden de nodige bescherming tegen zon en regen. Bij minder weer bieden de overdekte passages ook een welkome uitbreiding van de binnenspeelruimtes. De daktuinen op het eerste verdiep worden eveneens ingericht met het oog op het maximaal benutten van speelruimte.

De leefgroepen bevinden zich rond de binnenplaats. De overige functies zijn ondergebracht in het hoofdgebouw. De leefgroepen zijn verbonden met een tweezijdig georiënteerde multifunctionele gang, die de ruggengraat van het gebouw vormt.

De lichte basismaterialen en veelkleurige accenten maken van De Bron een fijne en veilige verblijfsplek voor zowel kinderen als personeel. Het nieuwe volume bestaat grotendeels uit grijze betonsteen met plaatselijke accenten in beton. Het witte aluminium schrijnwerk zorgt voor een frisse toets. Alleen de hoofdingang wordt geaccentueerd door plaatselijk het schrijnwerk in een warme roestbruine kleur uit te voeren. Een kunstwerk van Sven ’t Jolle zorgt voor een opvallend element boven de inkom én een verwijzing naar de aanwezige functie in het gebouw.

Verticaal groen, in de vorm van klimplanten langs de kolommen van de overdekte speelruimte, versterken het groene karakter van de buitenspeelplaats zonder extra speelruimte in beslag te nemen, en verbinden de speelplaats op het gelijkvloers met de speelruimtes op de verdieping in één vloeiende beweging.

Qua optimalisatie van de energievraag kan de renovatie als positief beschouwd worden. Gezien de zeer moeilijke context tussen het bestaande stadsweefsel en de extra vereiste van verbouwing, is het maximale uit dit project gehaald en werd er een zeer energiezuinig gebouw gerealiseerd.

Tekst en bronmateriaal: B2Ai / Foto’s: Bart Heijnens

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.