Woon- en werkcomplex tussen de warenhuizen

Architectuur: Archipl Architecten
Opdrachtgever: NV AABS
Studiebureau technieken: HP Engineers
Fotografie: Tim Van de Velde, tenzij anders vermeld
Ontwerp & uitvoering: 2015 – 2018

Gelegen in een zijstraatje van de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem, vormt het nieuwe project ABSoluut Plaza een opvallende onderbreking tussen de vele grootschalige, commerciële blokkendozen.

Het nieuwe volume vervangt een bestaand handelsgebouw vlakbij de Carrefour-site. Het complex vormt zo een uitbreiding van de reeds bestaande kantoren. Het omvat ruimte voor kleinhandel en kantoren op de benedenverdieping. Een bedrijvencentrum krijgt plek op de eerste verdieping waar een 20-tal kantoorruimtes en 60-tal werkplekken ter beschikking worden gesteld.

Op de bovenverdieping bevinden zich acht appartementen met een inpandig terras. Het grondplan van de appartementen is telkens opgebouwd rondom een patio. Deze zorgt voor ruime lichtinval. Tegelijkertijd creëert het de gepaste afstand tot de nabije grootschalige winkel- en parkeerinfrastructuur.

Foto © Emilie Favril.

De op het zuiden gerichte, groene gemeenschappelijke buitenruimte, waar elke voordeur op uitgeeft, zorgt voor gemeenschapsgevoel bij de appartementen.

Alle functies van het gebouw krijgen een materiële uitdrukking in de gevel: een transparant gelijkvloers voor de winkelruimtes, een afwisselend gesloten en open gevel op de eerste verdieping voor het bedrijvencentrum en ten slotte een vrij gesloten tweede verdieping met enkele uitsnijdingen in de aluminium gevel voor de patioterrassen.

Centraal in het gebouw doet een open maar overdekte patio dienst als polyvalente ruimte, circulatie-as en lichtstraat. Zo vloeit het daglicht ook binnen in de binnenruimtes van de winkels en kantoren.

Door zijn gelaagdheid en combinatie met wonen, sluit het kantoorgebouw aan op het stedelijk weefsel met aan de ene zijde grote winkelpanden en aan de andere zijde een residentiële wijk.

Het complex zet ook zijn beste beentje voor op vlak van duurzame energie. Het dakoppervlak is volledig voorbehouden voor de zonnepanelen die het gebouw zoveel mogelijk onafhankelijk maken van het elektriciteitsnet. In de kelder bevinden zich, naast de parkeerplaatsen voor wagens en fietsen, verschillende ruimtes voor installaties. Deze staan in voor de collectieve voorziening van verwarming (door middel van geothermie), klimatisatie, elektriciteit, water en dergelijke meer.

Foto’s: Tim Van de Velde en Emilie Favril / Tekst & planmateriaal: Archipl Architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.