Nieuw stadsdeel op voormalig bedrijventerrein Toemaattragel

Gelegen in een bocht van de Schelde en tussen de spoorbermen, wordt binnenkort het nieuwe vastgoedproject LUX/Forum gerealiseerd. Op een voormalig bedrijventerrein komt er een nieuwe mix van wonen en werken.

De site van 4,5 hectare langs Toemaattragel was al sinds 1968 de thuishaven van het bouwbedrijf Group Maes. De loodsen, waar destijds het architectonisch beton werd gemaakt en de bouwmaterialen werden gestockeerd, werden eind 2016 afgebroken.

Projectontwikkelaar Alides, waarvan de hoofdzetel zich op hetzelfde terrein bevindt, heeft in het kader van een brownfieldconvenant de site omgevormd tot een gemengde woon- en werkomgeving. Het reconversieproject zal 237 wooneenheden en zeven bedrijfsgebouwen omvatten. Deze reconversie creëert een nieuw stadsdeel van Gent dat direct verbonden is met Gent-Zuid en de wijken rond het Universitair Ziekenhuis.

Het project was in 2015 in eerste instantie enkel gericht op het bouwen van bedrijfsgebouwen. Na nauw overleg met de stad Gent kwam er echter een gezonde mix van wonen en werken tot stand.

De woongebouwen, ontworpen door het Gentse Evr-architecten en OVG Architecten uit Kapellen, bestaan uit een combinatie van zeer diverse woontypologieën: stadswoningen, schakelwoningen, rijwoningen, parkappartementen en penthouses. Een krachtige, uniforme uitstraling met daarbinnen een ruime diversiteit door variatie aan gevelritmering, secundaire materialen en detaillering resulteert in een hoogwaardige architectuur op mensenmaat.

Alle woonentiteiten beschikken over een private buitenruimte (tuin of terras). Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in parktuinen, centrale ontmoetingspleinen en weelderige groene ruimte. Dit zowel tussen de bouwvolumes als op de daken van de gebouwen.

De bedrijfsruimtes omvatten in totaal 20.000 m², verdeeld over 7 gebouwen. Twee gebouwen zijn al in gebruik genomen door de nieuwe eigenaars. De bouw van de vijf overige gebouwen is volop aan de gang. 

Het stadsdeel wordt ontwikkeld als een autovrije, gezinsvriendelijke buurt. Het project speelt bovendien een belangrijke rol in de realisatie van de bovenlokale groenas 4. Deze zal op termijn als één van de dominante groene vingers en zachte verkeersassen van de stad Gent functioneren.

Bronmateriaal en visualisaties: Alides & Evr-architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.