Bouwen op een perceel dat er eigenlijk geen is

Architectuur: Architectuuratelier Dertien12
Studiebureau stabiliteit: Wim Vermeulen
Ontwerp & uitvoering: 2013 – 2015
Fotografie: Jason Slabbynck

Een restperceel, of beter nog: geen perceel. Een doorrit naar enkele achterliggende garageboxen biedt een bebouwbare breedte van amper drie meter. Een uitdaging voor de realisatie van een nieuwe woonst.

De nieuwbouwwoning in het centrum van Wondelgem bevindt zich met de rug tegen een bestaande, veertien meter hoge wachtgevel. De woning, ontworpen door het Brugse Architectuuratelier Dertien 12, werd opgebouwd aan de hand van een staalskelet, bekleed met een metalen gevelpaneelsysteem.

De drie overige gevels kunnen hierdoor vrij in dialoog gaan met de omgeving en de groene residentiële straat. Dit resulteert ook in een verrassende en gevarieerde lichtinval en uitzicht op alle verdiepingen.

De centrale en compacte trap beweegt zich doorheen de open split levels en rijgt alle ruimtes aan elkaar. Van de gelijkvloerse slaapkamers tot de hoogst gelegen leefruimtes.

Onder de nok van het dak bevindt zich de keuken. Door de royale hoogte en het panoramische raam aan de oostzijde, biedt deze ruimte mooie verzichten op het omliggend stedelijk weefsel. De zithoek aan de westzijde kijkt uit op de boomkruinen van de straat, terwijl de eetplaats met dakterras uitkijkt op de Sint-Catharinakerktoren iets verderop.

Tekst & planmateriaal: Architectuuratelier Dertien12 / Foto’s: Jason Slabbynck

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.