Frisse vervangingsbouw voor sociale woningen Westveld

Architectuur: Architectenbureau Bart Dehaene
Opdrachtgever: De Gentse Haard
Studiebureau stabiliteit: Sileghem & Partners
Fotografie: Filip Dujardin

Binnen de tuinwijk ‘Westveld’ in Sint-Amandsberg worden op drie locaties een aantal verouderde woningen vervangen. Met een frisse blik op de meestal sobere sociale woningbouw, zorgt het Gentse Architectenbureau Bart Dehaene voor een nieuwe opfleurende architectuur binnen de bestaande uniforme bebouwing.

De huidige woningen in de wijk dateren uit 1954 en kenmerken zich door hun nederigheid in architectuur: uniforme gevelsteen, hellende daken in zwarte pannen, wit schrijnwerk en geschilderde betonnen raamkaders; elk huis in een andere tint.

De tuinwijk ‘Westveld’ met de drie locaties waar woningen zijn vervangen.

Destijds werd een Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) opgemaakt dat op maat werd geschreven voor de oppervlaktenormen van destijds. Deze strikte stedenbouwkundige randvoorwaarden en de huidige minimale oppervlaktenormen dwongen de architecten om de buitenschil en dakschil zo dun mogelijk te houden. Werken met steenstrips en een dak in staande naad werd de oplossing voor dit vraagstuk.

Het voorstel van de ontwerpers begint bij het herinterpreteren van hetgeen dat aanwezig is. Herinneringen kunnen verder leven door ruimtelijke karakteristieken en kwaliteiten mee te nemen. Evenwichtige composities met de juiste maat, eenheid, een karakteristiek kleurenpalet en hoeken die de inkomportalen bescheiden grandeur verschaffen zorgen ervoor dat de nieuwe woningen aansluiting vinden bij de te behouden woningen. Een subtiel verschil in materiaalgebruik en kleur geven de entree tot de tuinwijk een frisse aanblik.

De woningen krijgen door de geprononceerde steenstrips een geleding. Het tegelpatroon vormt de plint en loopt door in de achterbouw, een gekanteld blokverband geeft vorm aan het lijf en een stevige betonnen dakrand bekroont het volume.

De inkomportalen met de voordeuren krijgen elk een persoonlijke tint en worden zo in de verf gezet. Het schrijnwerk werd verdiept geplaatst en is gewoon wit, de dagkanten van de ramen krijgen dezelfde kleur als de inkom. Een betonluifeltje boven de inkomdeur maakt een genereus gebaar naar gezin en gast.

De noordelijke oriëntatie van de tuinen vraagt om een specifiek grondplan. De keuken aan straatzijde vormt de schakel tussen publiek en privaat, centraal bevindt zich de eetruimte en in de achterbouw of op de eerste verdieping bevindt zich de zitkamer.

Grondplan en gevels van een nieuwe hoekwoning.

Op de Dag van de architectuur komend weekend (22/09) opent het ontwerpbureau van Bart Dehaene ook zijn deuren. De moeite om eens binnen te springen. In Sint-Amandsberg is op diezelfde dag ook de Wasserette in de Wasstraat te bezoeken. In samenwerking met ir. architect Peter Geldof hebben dezelfde architecten een nieuw jeugdlokaal ontworpen. Alle info hier.

Klik hier door om meer Gentse projecten te ontdekken die te bezichtigen zijn op de Dag van de architectuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.