Nieuwe sociale woningen tussen Ham en Stapelplein

Architectuur: net architectuur
Opdrachtgever: CVBA ABC

In de Kraankinderstraat, de straat tussen de Ham en Dok Zuid, is men gestart met het afbreken van de bestaande bebouwing om het perceel bouwrijp te maken voor de 26 nieuwe sociale woningen die huisvestingsmaatschappij ABC er laat optrekken.

Er was heel wat beweging aan Dok Zuid in het voorbije jaar, waar men bouwt aan een woontoren en stadspalazzo’s tussen wat vandaag nog de R40 is en het water. In de buurt van die werf is er nu gestart met de sloop van enkele loodsen en een kantoorgebouw op het perceel dat zich uitstrekt over de volledige lengte van de Kraankinderstraat, startend op de hoek met de Ham en eindigend op de andere hoek aan Dok Zuid.

Naast het terrein worden 22 appartementen en 4 woningen opgetrokken voor de sociale huisvestingsmaatschappij ABC. Het ontwerp werd getekend door net-architectuur uit Gent.

Nieuwbouw sociale woningen Kraankinderstraat gezien vanuit de Ham.
Een appartementsblok op van de hoek Ham met de Kraankinderstraat.

Er worden drie volumes opgetrokken, op de twee hoeken komt telkens een appartementsgebouw met daartussen vier eengezinswoningen. Er worden ook autostaanplaatsen voorzien, maar in tegenstelling tot de werf aan de overzijde van de R40, worden deze hier niet ondergronds geplaatst maar op het gelijkvloers. Hierdoor zullen er geen graafwerken, onderschoeings- of beschoeiingswerken nodig zijn. Bovenop de parkeerplaatsen zullen zonnige terrassen aangelegd worden voor de vier woningen.

Vogelperspectief van het volledige project.

Alle appartementen en woningen hebben een dubbele oriëntatie en zijn van het doorzontype. Door de opdeling zullen er langs de straatzijde meerdere toegangen tot de verschillende gebouwen ontstaan, wat volgens de architecten tot actievere gevels zou moeten leiden.

Nieuwbouw sociale woningen Kraankinderstraat.

Op de illustraties is te zien hoe tussen de gebouwen ook groenzones zijn voorzien. De gevel loopt echter door op straatniveau, wat toch een monoliet gevoel riskeert te geven. Zeker in combinatie met de blinde muur aan de overzijde van de straat, bestaat het risico dat de straat uiteindelijk weinig gezelligheid zal uitstralen. Om hier het hoofd aan te bieden werden de plannen nog bijgestuurd. Zo is de gevel op verschillende plekken aangepast en verder opengewerkt. Hoewel de tuinen tussen de gebouwen bedoeld zijn voor privatief gebruik, plant men poortjes met schuine spijltjes die de privacy garanderen maar toch wat zicht toelaten. De bomen zullen dicht bij de perceelgrens worden aangeplant waardoor ze goed zichtbaar zijn van de straatzijde.

Vooraanzicht van het volledige project.
Vooraanzicht van het volledige project (voor de update)

De architect en de bouwheer zijn ook in overleg met het Gents Milieufront (Geveltuinbrigade), met als bedoeling het inzetten van de hele plint van het gebouw voor gevel-tuintjes. De stad promoot het plaatsen van stoep-of geveltuintjes sinds een aantal jaar als eenvoudige ingreep om straten groener en aangenamer te maken.

Zicht in de Kraankinderstraat tijdens de sloopwerken.

Tekst & foto’s: Olivier De Roo / Visualisaties: net architectuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.