Werfupdate: ravotten in nieuw schoolgebouw Melopee

Architectuur: XDGA
Studiebureau stabiliteit: Ney & Partners
Studiebureau technieken: Boydens Engineering
Opdrachtgever: Sogent
Fotografie: Luc Groosman

Het Brusselse XDGA realiseert momenteel het Melopee-schoolgebouw langs de Schipperskaai. Het is echter meer dan louter een school. Het is een verzamelgebouw met een basisschool, een crèche, buitenschoolse opvang én een sporthal. Pas eind dit jaar zal het gebouw volledig zijn afgewerkt, maar we konden al eens een kijkje achter de schermen nemen via een werfbezoek met het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV).

De school zal functioneren volgens het principe van de ‘Brede School‘. Organisaties uit verschillende sectoren (zoals sport of jeugdwerking) zullen van het gebouw gebruik kunnen maken. Tijdens de zomervakantie biedt zo’n Brede School activiteiten aan, om zo de lange vakantieperiode te overbruggen. De (school)gebouwen worden tijdens de vakanties ook zo maximaal benut. Het is dus duidelijk een voorbeeldproject van ruimtelijk rendement.

Het ontwerp van Melopee werd al eerder toegelicht op Gentcement, dus we houden het in dit werfverslag eerder beknopt met wat nieuwtjes.

De grote ‘kooi’ van het project zal namelijk een zeer avontuurlijke speelplaats omvatten, verspreid over meerdere niveaus. Een rotstuin, een fietspiste, een klimmuur, een hellende moestuin en een zevenvoudige glijbaar. Noem maar op, voor elk wat wils.

De buitenbekleding van deze buitenkamer bestaat grotendeels uit inox draadnet. Niet enkel voor veiligheid (borstwering én verhinderen dat voetballen buiten de speelplaats komen), maar ook voor de begroeiing met slingerplanten. Het is namelijk de bedoeling dat dit een volledig ‘groene’ buitenkamer wordt. Alle planten zullen grondgebonden zijn (geen bakken op grotere hoogte), waarvan sommige soorten tot daadwerkelijk 20 meter hoog (kunnen) groeien. Cruciale doorzichten, zoals het zicht vanaf de tribune in de sporthal richting het dok, hebben geen draadnet zodat het open karakter bewaard blijft.

De volledige buitenstructuur is tezamen met alle details (doorboringen, bevestigingen draadnet) op voorhand via BIM-software ontworpen, daarna gerealiseerd en verzinkt. Dat maakt de uitvoeringsperiode ter plaatse een pak korter en overzichtelijker.

Een glazen vloer overdekt het zogenaamde ‘speellint’ dat het perceel doorkruist en aansluit op het woonproject en het buurtpark waaraan het stadsgebouw grenst. De positie van dit lint was meteen ook de aanleiding om de school en de speelplaats op de bovenliggende verdiepingen van het gebouw te plaatsen.

De centrale trap in het interieur is er niet alleen voor de interne circulatie, maar zal meteen ook dienst doen als centraal auditorium. Het kan plaats bieden aan alle 240 leerlingen van de toekomstige school. Hier zal iedere morgen een zangstonde met de ganse school plaatsvinden.

De sporthal op de tweede verdieping brengt meteen kopzorgen met zich mee op vlak van akoestiek. Hoe zorg je er namelijk voor dat er geen gedribbel van basketballen te horen is in de onderliggende refter? Door het medegebruik en de verweving van functies, waren er dan ook heel hoge eisen qua akoestiek. Geëmailleerde baksteen op hun kant met akoestische isolatie erachter – roze in de refter, blauw in de sporthal – zorgen hier onder andere voor.

Met dank aan Luc Groosman voor de foto’s en informatieve input.
Bronnen:
Stad Gent & NAV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.