Oude betonstructuur als blauwdruk voor nieuwe plan

Architectuur: Atelier Janda Vanderghote
Fotografie: Alexander Meeus (tenzij anders vermeld)
Ontwerp & uitvoering: 2016 – 2018

Temidden van het stedelijk binnengebied in Gentbrugge, bevindt zich een voormalige stoombrouwerij. Atelier Janda Vanderghote vormde er een loods om tot een nieuwe woning, met het betonnen skelet als ruggengraat.

Het perceel in kwestie maakt deel uit van een binnengebied dat volop in ontwikkeling is met een inbreidingsproject van meerdere gezinswoningen.

De sheddaken worden afgebroken. De bestaande betonstructuur wordt de blauwdruk van het nieuwe plan.

Er ontwikkelt zich een nieuwe staalstructuur tussen de oude betonstructuur. De betonstructuur tekent zich als een potloodlijn tussen ‘oud’ én ‘nieuw’.

De aanwezige elementen vragen om een subtiele verweving van kwalitatieve ruimtes en eerlijke materialen die in dialoog gaan met de bestaande ruwe structuur. De contradictie tussen ruwheid en verfijndheid vormen een spanningsveld om het geheel te kaderen.

De nieuwe woning nestelt zich in de bestaande contouren van de loods. Zo krijgt de woning een grote buitenruimte aan de leefruimtes en een intieme buitenruimte aan de meer private ruimtes.

De gemeenschappelijke tuin wordt de groene kern van de ganse site.

Foto © Atelier Janda Vanderghote.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.