Zolderkamers met twijfelende grenzen

Architectuur: Marge architecten
Studiebureau stabiliteit: Mouton
Fotografie: Johnny Umans
Ontwerp & uitvoering: 2017 – 2018

Een zolderruimte onder een verouderd dak werd onlangs onder handen genomen door het Gentse Marge architecten. Zonder de ruimte in te delen met muren, slagen ze er in om toch verschillende zones af te baken door het gebruik van twijfelende grenzen.

Het wordt weer stilaan winter. Klassiek probleem: een niet-geïsoleerd dak in slechte staat, met onderliggend een aantal donkere, lage ruimtes. Het dak buigt nog meer door dan van een oud gordingendak kan worden verwacht. Nieuw dak met nieuwe verwachtingen. Men wil er gasten te slapen leggen, verpozen in een tekenstudio en zaken opbergen zoals van zolders wordt verwacht.

marge architecten zolderkamer

Dat bergen en slapen en verpozen gebeurt meestal niet op hetzelfde moment. Liever geen kamers met muren dan, maar doe maar iets meer ambigu. Laat de ruimte maar doorlopen.

marge architecten grondplan met doorsnede

Onder de driehoek hangt een mezzaninevloer, uitgelijnd met het trapgat. Voorbij het trapgat, staal en glas schrijnwerk, verderop een geparkeerd gordijn, verderop leest iemand een magazine.

marge architecten zolderkamer met bureau

Aan de andere kant van de trap, tekent iemand een dier op papier. Populieren filteren het avondlicht en projecteren het op het veld van de ruimte. Het gordijn gaat dicht.

Verbouwing van dak en onderliggende zolderkamers tot ruime, flexibele verdieping.

De verbouwing was een uitdagend budgetproject. De vloeren in OSB en kurk sluiten goed bij elkaar aan. Ze voegen veel warmte toe aan de ruimtes, terwijl ze beide budgetvriendelijke materialen zijn. Het subtiele lijnenspel van de OSB-platen werd samen met de uitvoerder besproken en laat zich vormen door de positie van de dakramen. De dagkanten van deze ramen zijn bovendien wit geschilderd om het daglicht maximaal te reflecteren.

Door deze budgetkeuzes was er wat budget vrij om te investeren in het glazen schrijnwerk in staal. Het schrijnwerk is eenvoudig opgebouwd uit standaard L-profielen als drager én als glaslat. Door opzettelijk verschillende flensdieptes te kiezen, ontstaat hier een schaduwvoeg, wat het geheel ranker doet ogen. Een mooie detaillering zonder een kostenimpact. Tactisch kiezen was de strategie om het maximum uit het beperkte budget te halen.

Tekst & planmateriaal: Marge architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.