‘Stationstuinen’: nieuwe poging tot hoogbouw aan het station

Architectuur: TV Office KGDVSBontinck Architecture & Engineering
Opdrachtgever: Triple Living i.s.m. Groep Caenen Capital Fund
Studiebureau stabiliteit: Bollinger + Grohman
Studiebureau technieken: HP Engineers

Het was al van in 2013 de bedoeling dat er langs de Koningin Fabiolalaan, vlakbij het station Gent Sint-Pieters, twee nieuwe woontorens van respectievelijk 95 en 60 meter hoogte zouden verrijzen. De realisatie ervan bleek echter moeilijk te worden door vergunningsbetwistingen en buurtprotest. Toen de ontwikkelaar achter het project, Optima Global Estate, de boeken moest sluiten in 2016, leek het einde verhaal voor de ‘Queen Towers’. Met een nieuwe omgevingsvergunningaanvraag voor het perceel, lijkt er echter een doorstart te komen met het project ‘Stationstuinen’. Al is het met een ander ontwerp en een ander team.

Het Antwerpse Triple Living gaat in zee met Groep Caenen Capital Fund uit Middelkerke. De vormgeving van het project is reeds deels vastgelegd in het uitvoeringsplan van de ontwikkelingen langs de Koningin Fabiolalaan. Het basisconcept van het project blijft dus hetzelfde: twee woontorens met een andersoortige gemeenschappelijke en stedelijke plint.

Het project is gelegen bovenop de reeds gerealiseerde ondergrondse parkeergarage (drie ondergrondse verdiepingen). Een betonnen kolommen grid en drie kernen, afkomstig uit de parkeergarage, zijn reeds aanwezig tot boven het maaiveld. 

Collage en impressie van de stedelijke plint.

Voor het ontwerp van het project werd aangebeld bij het Brusselse architectenbureau Office Kersten Geers David Van Severen (Office KGDVS). Zij wonnen al enkele belangrijke internationale wedstrijden, vertegenwoordigde België op de elfde Architectuurbiënnale van Venetië en wonnen met hun project ‘Garden Pavilion’ de Zilveren leeuw voor het meest beloftevolle jonge bureau.

De projecten van Office KGDVS zijn steeds directe en precieze, ruimtelijk relevante ingrepen. De architectuur ervan mikt op de fenomenologische ervaring, los van het programma dat een gebouw incorporeert. Dit belooft dus veel goeds voor dit project.

Het Brusselse bureau werkt voor de realisatie van het project samen met het alombekende Bontinck Architecture & Engineering uit Gent.

In tegenstelling tot het voorgaande project, zullen beide torens van ‘Stationstuinen’ even hoog worden: 23 verdiepingen en 80 meter hoog, zodat de woonvolumes op schaal zijn van het lager torendeel van het nabijgelegen VAC (Virginie Lovelinggebouw). 

De torens zullen 223 woningen bevatten – waarvan 20% ‘bescheiden woningen’. De woonvolumes worden rondom rond ingewikkeld door een lichte, transparante en gladde ontdubbelde huid in gegalvaniseerd staal. De sokkel op zijn beurt krijgt een afwerking in ter plaatse gestort beton met afprint van de houtenbekistingspanelen. Het ontwerp en zijn gevels zijn alzijdig. Alle gevels worden als voorgevels ontworpen, met gelijkwaardige en wederkerende detailleringen en materialiseringen.

Collage en impressie van de ontdubbelde gevelafwerking.

De plint van het gebouw zal worden ingenomen door een hotel met 133 kamers. De hotellobby komt samen met een ‘foodcourt’ (900 vierkante meter) op de gelijkvloerse verdieping zodat het grootste deel van de plint wordt opengewerkt en publiek toegankelijk zal zijn. Dit zal meer levendigheid en stedelijke beleving brengen op de Esplanade Oscar van de Voorde. Binnenin de sokkel komt een binnentuin dat vrij toegankelijk zal zijn. Er zijn dus ook geen kantoorfuncties voorzien.

Axonometrie/impressie van de stedelijke plint – groen en tuinkamers.

Opvallend aan het ontwerp zijn de grote luifelconstructies bovenop de plint van het gebouw. Deze elementen zijn noodzakelijk voor het voorkomen van windhinder en creëren een aangenaam windklimaat rondom het gebouw. Iets wat vaak een probleem vormt rondom het Virginie Lovelinggebouw (valwind).

Op de bovenste verdieping van beide torens komt een uitgebreide daktuin.

De Kwaliteitskamer van de Gentse Stadsbouwmeester was alleszins reeds verheugd een kwalitatief voorstel te zien.

Door de materialisatie wordt een sober maar sprekend woonvolume voorgesteld met een sterke materialisatie en eenvoudige detaillering.

Team Stadsbouwmeester Stad Gent.

De aanvraag voor de omgevingsvergunning werd ingediend. Het openbaar onderzoek is momenteel lopende. Timing qua opstart werken en oplevering project (indien alle procedures vlot worden doorlopen) is niet gekend.

Visualisaties, planmateriaal en schema’s: Office Kersten Geers David Van Severen – Bontinck Architecture & Engineering
Bronnen: Archipel VZW, SkyscraperCity, Advies kwaliteitskamer Team Stadsbouwmeester

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.