Restauratie voorgevel voormalige redactie en drukkerij ‘Het Licht’

Architectuur: Fernand en Maxime Brunfaut (origineel ontwerp), archipl-architecten i.s.m. A154
Opdrachtgever: Upgrade Estate

De iconische gevel in de Sint-Pietersnieuwstraat kwam al eerder ter sprake op Gentcement toen we er een nachtje verbleven in de gewezen hostel. Na grondige verbouwingswerken waarbij ook de gevel volledig werd opgefrist, werd het gebouw omgevormd tot een meeting- en zogenaamde belevingslocatie voor Upgrade Estate.

De opvallende gevel in glas en tegeltjes werd in 1930 in opdracht van het socialistisch dagblad Vooruit ontworpen door Fernand en Maxime Brunfaut. Hiermee werd een nieuw gezicht gegeven aan de achterliggende, 19de-eeuwse herenwoning waar de burelen van de drukkerij ‘Het Licht’ werden ingericht. Het gekozen perceel lag schuin tegenover het socialistisch feestlokaal ‘Vooruit’.

De gevel is opgebouwd met typerende art-deco elementen: onder andere de opvallende geometrische glaspartijen ingevuld met figuurglas, de geglazuurde rode cementtegels en een sterke verticaliteit door de beglaasde ‘lichtkrant’.

De verlichting stond destijds, naast de naam, symbool voor de nachtelijke activiteit van de drukkerij.

Het tegelwerk werd gereinigd en waar nodig hersteld en vervangen naar model van de oorspronkelijke tegels. De baksteenstructuren werden waar nodig versterkt en de dudokvoegen hersteld. Het schrijnwerk dat verregaand was gecorrodeerd, werd minutieus nagemaakt naar model van het oorspronkelijke.

Foto’s: Archipl-architecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.