Zolderkamers met twijfelende grenzen

Architectuur: Marge architectenStudiebureau stabiliteit: MoutonFotografie: Johnny UmansOntwerp & uitvoering: 2017 – 2018 Een zolderruimte onder een verouderd dak werd onlangs onder handen genomen door het Gentse Marge architecten. Zonder de ruimte in te delen met muren, slagen ze er in om toch verschillende zones af te baken door het gebruik van twijfelende grenzen. Het wordt

Nieuw leven voor oud schoolgebouw Malem

De wijk Malem is bij velen gekend dankzij de zeer typerende tuinwijkarchitectuur van begin jaren 50. Witte baksteen, blauw gesmoorde dakpannen en groene voortuintjes. Centraal in deze rustige uniforme wijk ligt een oude school. Na ongeveer 20 jaar leegstand werd het gebouw nieuw leven ingeblazen als uitbreiding van de nabij gelegen Freinetschool.

Geslingerd tussen het industrieel erfgoed

Het investeren in oude panden beperkt zich niet tot de Gentse binnenstad. Ook aan de rand van de stad wordt oud industrieel erfgoed nieuw leven in geblazen. In een oude loods langs de Voorhavenkaai, kreeg het Mechelse dmvA Architecten de kans om een loft in te richten voor enkele nieuwe eigenaars.

Doorzonwoning met stadstuin als extra kamer

De oriëntatie van de woning, met een centraal geplaatste trappenpartij, deelde de oorspronkelijke woning in Gent-centrum letterlijk en figuurlijk in twee. Door het behoud van authentieke elementen en deze te combineren met nieuwe materialen, creëerde Studiobont een hedendaagse doorzonwoning.

Industrieel kantoorgebouw Ryhove integreert in woonwijk

Het maatwerkbedrijf Ryhove is al jaren partner van tal van bedrijven door het leveren van hand- en maatwerk. Het stelt honderden personen met een handicap tewerk in diverse sectoren en moet continu uitbreiden. Zo werd een nieuw, opvallend bedrijfsgebouw gerealiseerd in Koningsdal, gelegen tussen de Rooigemlaan en de Drongensesteenweg.

Grondige opknapbeurt voor Hollainhof

Het sociale woningencomplex aan de Brusselsepoortstraat ondergaat een broodnodige renovatie. Het is één van de meer opvallende stukjes architectuur uit het laatste decennium van de 20e eeuw in Gent. Het werd gebouwd naar het ontwerp van Neutelings Riedijk Architects uit Rotterdam. Ons in België vooral bekend van het Museum Aan de Stroom (MAS) in Antwerpen.

Een multifunctionele woning met oog op de toekomst

Op een restkavel in Sint-Amandsberg, langsheen de drukke spoorweg Gent-Antwerpen, bouwde VOLT architecten een woning voor een nieuw samengesteld gezin. Eén woning, of moeten we zeggen: twee? Op vraag van de bouwheer werd een plaats gecreëerd waar de twee gezinnen in harmonie kunnen samenleven, maar ook hun eigenheid kunnen behouden.

Uitgepuurde architectuur voor deze atelierwoning in Mariakerke

Voor de jonge architecten Gijs De Cock, Freek Dendooven en Peter Van Gelder bestond de uitdaging er in om het programma van een woning met een atelierruimte te verenigen op een hoekperceel langs de Beekstraat in Mariakerke. Dit resulteerde in een tijdloos ontwerp met een doorgedreven detaillering en beheerste materiaalkeuzes. Op het krappe bouwterrein staan beide gebouwen