Zolderkamers met twijfelende grenzen

Architectuur: Marge architectenStudiebureau stabiliteit: MoutonFotografie: Johnny UmansOntwerp & uitvoering: 2017 – 2018 Een zolderruimte onder een verouderd dak werd onlangs onder handen genomen door het Gentse Marge architecten. Zonder de ruimte in te delen met muren, slagen ze er in om toch verschillende zones af te baken door het gebruik van twijfelende grenzen. Het wordt

Huis van de Vrije Schippers

Op de rechteroever van de Leie, in het hartje van onze stad vinden we de Graslei. Wat vandaag een toeristische trekpleister is ontstond in de 11de eeuw, toen de handelsactiviteiten er groeiden (alle graan in Graafschap Vlaanderen gebeurde langs Gent) en de plek dé haven van de stad werd. Verschillende gildes trokken er hun gildehuis op, zo ook de molenaarsgilde die hun pand in 1530 verkochten aan de gilde van de Vrije Schippers. Nog steeds staat het gebouw bekend als het Gildehuis der Vrije Schippers, en na een aantal omzwervingen de voorbije jaren heeft het gebouw vandaag terug een functie gelinkt aan de havenactiviteiten van Gent.

Historisch gebouwenensemble in ere hersteld

Tussen de Botermarkt en het Sint-Baafsplein bevinden zich in de gebogen gevelwand drie statige woningen van iets meer dan een eeuw oud. Door de jaren heen verdween het originele karakter, wat nu in ere wordt hersteld door de renovatie en verbouwing naar het ontwerp van a154 architecten.

Nieuw leven voor oud schoolgebouw Malem

De wijk Malem is bij velen gekend dankzij de zeer typerende tuinwijkarchitectuur van begin jaren 50. Witte baksteen, blauw gesmoorde dakpannen en groene voortuintjes. Centraal in deze rustige uniforme wijk ligt een oude school. Na ongeveer 20 jaar leegstand werd het gebouw nieuw leven ingeblazen als uitbreiding van de nabij gelegen Freinetschool.

Décollage van een Gentse rijwoning

In de straat, te midden van de Bloemekenswijk, staat een burgerhuis met een mooie gevel. Het huis blijft echter struikelen over zichzelf. Het huis vindt dit een vervelende kwestie. Er staat dan ook van alles in de weg. De trap staat plomp in de inkomhal, te dicht op de voordeur. Een ondergebruikte gang splitst het huis op in smalle kamers. De lange achterbouw duwt de tuin tot tegen de achterkant van het perceel. Het perceel is verkamerd.

Betonkruis als centraal scharnierpunt

Gelegen in de middeleeuwse Patersholwijk in Gent, installeert dit huis zich in de historisch geladen context als een autonoom en tijdloos framework voor wonen. Met de balkenstructuur in beton vonden de architecten een manier om tegelijkertijd de oude omstaande muren te stabiliseren alsook om de woning intern te organiseren.