Doorzonwoning met stadstuin als extra kamer

De oriëntatie van de woning, met een centraal geplaatste trappenpartij, deelde de oorspronkelijke woning in Gent-centrum letterlijk en figuurlijk in twee. Door het behoud van authentieke elementen en deze te combineren met nieuwe materialen, creëerde Studiobont een hedendaagse doorzonwoning.

Grondige opknapbeurt voor Hollainhof

Het sociale woningencomplex aan de Brusselsepoortstraat ondergaat een broodnodige renovatie. Het is één van de meer opvallende stukjes architectuur uit het laatste decennium van de 20e eeuw in Gent. Het werd gebouwd naar het ontwerp van Neutelings Riedijk Architects uit Rotterdam. Ons in België vooral bekend van het Museum Aan de Stroom (MAS) in Antwerpen.

Woning ontvouwt zich opnieuw naar haar buitenruimte

Het huisvestingsproject uit ’58 waarin deze woning is gelegen, wordt kenmerkt als een aaneenschakeling van identieke, gespiegelde rijwoningen. Vele bewoners bebouwden in de loop der jaren de open ruimte tussen de aanbouwen en de achterliggende weg met veranda’s en bijkomende achterbouwen. Dit ten nadele van een kwalitatieve buitenruimte en de relatie ervan met de respectievelijke binnenruimtes.

Een vertrouwd en ongewoon huis

Dit project aan het Casinoplein is volgens Buyse Seghers Architecten een pleidooi voor hedendaagse architectuur die tegelijk vertrouwd en ongewoon kan zijn. “We zochten voor dit huis in eerste instantie oplossingen voor het programma en de wensen van de bouwheer waarbij we de potenties van de site volop benutten. We willen een zekere luchtigheid, mooi licht

Woning opent naar de tuin met facelift van beton en glas

Voor dit project trekken we nog eens buiten het centrum van Gent, naar Sint-Denijs-Westrem. Hier onderging een grote alleenstaande woning een grondige renovatie en een uitbreiding, met het hoofddoel om de leefruimtes dichter bij de tuin brengen. Het Gentse architectenbureau OYO Architects had al snel door dat de relatie met de buitenruimte een belangrijke rol speelt

Selectief knippen in het weefsel van twee rijwoningen

Twee rijwoningen – een voormalig café en een buurtwinkeltje – werden door Maarten Baeye en Karen Kesteloot van studiobont samengevoegd tot hun eigen atelierwoning. Een secuur werkje met punctuele ingrepen, selectieve openingen en strategische doorbraken tussen beide woningen. Vlakbij het Spaanskasteelplein zitten twee aanliggende rijwoningen opgespannen tussen een straat en het plein. Ze hebben een identiek maar gespiegeld grondplan, elk met zijn obligatoire kleinere

Een atypische ingreep met een vertrouwd stedelijk karakter

Deze 19e-eeuwse rijwoning in het midden van de Rijsenbergwijk in Gent had naast een integrale opfrissing, vooral nood aan extra woonoppervlakte. Door de werking van de woning te herdenken en de achterbouw volledig te herbouwen, slaagde het Gentse GRAUX & BAEYENS architecten erin om een nieuw, coherent geheel te vormen, terwijl het toch zijn vertrouwd