Betonkruis als centraal scharnierpunt

Gelegen in de middeleeuwse Patersholwijk in Gent, installeert dit huis zich in de historisch geladen context als een autonoom en tijdloos framework voor wonen. Met de balkenstructuur in beton vonden de architecten een manier om tegelijkertijd de oude omstaande muren te stabiliseren alsook om de woning intern te organiseren.

Doorzonwoning met stadstuin als extra kamer

De oriëntatie van de woning, met een centraal geplaatste trappenpartij, deelde de oorspronkelijke woning in Gent-centrum letterlijk en figuurlijk in twee. Door het behoud van authentieke elementen en deze te combineren met nieuwe materialen, creëerde Studiobont een hedendaagse doorzonwoning.

Grondige opknapbeurt voor Hollainhof

Het sociale woningencomplex aan de Brusselsepoortstraat ondergaat een broodnodige renovatie. Het is één van de meer opvallende stukjes architectuur uit het laatste decennium van de 20e eeuw in Gent. Het werd gebouwd naar het ontwerp van Neutelings Riedijk Architects uit Rotterdam. Ons in België vooral bekend van het Museum Aan de Stroom (MAS) in Antwerpen.

Woning ontvouwt zich opnieuw naar haar buitenruimte

Het huisvestingsproject uit ’58 waarin deze woning is gelegen, wordt kenmerkt als een aaneenschakeling van identieke, gespiegelde rijwoningen. Vele bewoners bebouwden in de loop der jaren de open ruimte tussen de aanbouwen en de achterliggende weg met veranda’s en bijkomende achterbouwen. Dit ten nadele van een kwalitatieve buitenruimte en de relatie ervan met de respectievelijke binnenruimtes.