Décollage van een Gentse rijwoning

In de straat, te midden van de Bloemekenswijk, staat een burgerhuis met een mooie gevel. Het huis blijft echter struikelen over zichzelf. Het huis vindt dit een vervelende kwestie. Er staat dan ook van alles in de weg. De trap staat plomp in de inkomhal, te dicht op de voordeur. Een ondergebruikte gang splitst het huis op in smalle kamers. De lange achterbouw duwt de tuin tot tegen de achterkant van het perceel. Het perceel is verkamerd.

Doorzonwoning met stadstuin als extra kamer

De oriëntatie van de woning, met een centraal geplaatste trappenpartij, deelde de oorspronkelijke woning in Gent-centrum letterlijk en figuurlijk in twee. Door het behoud van authentieke elementen en deze te combineren met nieuwe materialen, creëerde Studiobont een hedendaagse doorzonwoning.

Woning ontvouwt zich opnieuw naar haar buitenruimte

Het huisvestingsproject uit ’58 waarin deze woning is gelegen, wordt kenmerkt als een aaneenschakeling van identieke, gespiegelde rijwoningen. Vele bewoners bebouwden in de loop der jaren de open ruimte tussen de aanbouwen en de achterliggende weg met veranda’s en bijkomende achterbouwen. Dit ten nadele van een kwalitatieve buitenruimte en de relatie ervan met de respectievelijke binnenruimtes.

Een vertrouwd en ongewoon huis

Dit project aan het Casinoplein is volgens Buyse Seghers Architecten een pleidooi voor hedendaagse architectuur die tegelijk vertrouwd en ongewoon kan zijn. “We zochten voor dit huis in eerste instantie oplossingen voor het programma en de wensen van de bouwheer waarbij we de potenties van de site volop benutten. We willen een zekere luchtigheid, mooi licht

Selectief knippen in het weefsel van twee rijwoningen

Twee rijwoningen – een voormalig café en een buurtwinkeltje – werden door Maarten Baeye en Karen Kesteloot van studiobont samengevoegd tot hun eigen atelierwoning. Een secuur werkje met punctuele ingrepen, selectieve openingen en strategische doorbraken tussen beide woningen. Vlakbij het Spaanskasteelplein zitten twee aanliggende rijwoningen opgespannen tussen een straat en het plein. Ze hebben een identiek maar gespiegeld grondplan, elk met zijn obligatoire kleinere